Desery/ Inne słodkości

Oponki serowe

Za co lubię oponki serowe? Za szybkość przygotowania! Smakują podobnie jak pączki, ale twarogowe ciasto nie potrzebuje wyrastania. Te karnawałowe pyszności pamiętam bardzo dobrze z dzieciństwa. Wtedy największą frajdą było wycinanie z mamą okręgów i robienie w środku każdego kółeczek małym kieliszkiem. I to właśnie te „środeczki” podkradałam po usmażeniu najchętniej 😉 Przepis jest naprawdę prosty. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 250 g twarogu w kostce (najlepiej tłustego)
  • 100 g śmietany 12%
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Ser rozkruszamy widelcem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy je w jednolite ciasto. Delikatnie podsypując stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na grubość około 5mm. Szklanką wycinamy krążki, następnie kieliszkiem robimy małą dziurkę pośrodku każdego krążka. Rozgrzewamy olej w głębokim naczyniu. Oponki smażymy z dwóch stron na złoty kolor, odsączamy je na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj