Bez kategorii

Tort kawowo-czekoladowy

Lekki (nie mylić z niskokalorycznym! :)), nie za słodki i nie mdły. Przełożony masą z serka mascarpone, bitej śmietany, czekolady i kawy. Przyznam, że to taki mój eksperyment. Gdy zobaczyłam ten tort, zapragnęłam go zrobić. Jednak w trakcie pieczenia, zdecydowałam się na moje modyfikacje co do masy. Nie zawiodłam się, wyszła dokładnie taka, jaką chciałam.
Smak kawy nie jest intensywny, lecz delikatnie współgra z czekoladą. Dodałam jej do masy tylko pół tabliczki, żeby nie zdominowała całego tortu. I to był dobry wybór!
Wszystkiego najlepszego, mamusiu. Cieszę się, że Ci smakował.

 Składniki:

Biszkopt kawowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu espresso
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła


Jajka ubić z cukrem w misce położonej nad parującym garnkiem. Ubijać przez ok. 5 minut, aż masa przypominać będzie mus i będzie gęsta. Zdjąć z kąpieli wodnej, ubijać dalej przez kolejne 5-7 minut, aż masa ostygnie.
Dodać kawę i sól, ciągle miksując.
Mąkę dodawać w trzech turach, dokładnie zmiksować.
Odlać pół kubka ciasta, dodać do niego wystudzone masło, wymieszać. Wlać z powrotem do reszty ciasta, delikatnie wmieszać.
Tortownicę o śr. 21cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Całkowicie ostudzić, zimne przekroić na 3 blaty.

Masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 4 łyżkach wody z 1 łyżeczką cukru


Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z mascarpone i kawą. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dokładnie połączyć z serkiem, uważając, aby zachować strukturę musu.

Poncz:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 1/3 szkl. gorącej wody
  • 4 łyżki alkoholu (dodałam orzechówkę, ale może to być wódka, rum lub likier kawowy)


Na paterze ułożyć blat biszkoptowy. Skropić ponczem. Posmarować 1/3 masy. Powtórzyć aż do wyczerpania składników, zostawiając trochę masy na posmarowanie wierzchu i boków tortu.
Ozdobić roztopioną czekoladą,, boki obsypać rozkruszonymi herbatnikami.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj