Prawdziwie letnie smaki zamknięte pomiędzy warstwami zielonego biszkoptu. Po raz pierwszy wypróbowałam ciasto szpinakowe w wersji ze świeżym szpinakiem i muszę przyznać, że jego kolor jest znacznie bardziej intensywny, niż w przypadku wykorzystania mrożonego szpinaku. Ciasto wyszło bardzo puszyste i delikatne, a jego dopełnieniem jest krem na bazie jogurtu, serka homogenizowanego i galaretki. Zatopione w nim porzeczki i maliny nie tylko ciekawie wyglądają, ale dodają cudownego orzeźwienia. Bardzo polecam na letni podwieczorek!
PS dla niedowiarków – szpinak pełni tutaj jedynie rolę naturalnego barwnika, nie wyczujecie go w cieście 🙂
Ciasto szpinakowe z owocami leśnymi i kremem jogurtowym
Składniki:
Ciasto:
100 g świeżego szpinaku baby
125 ml oleju
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
250 ml jogurtu naturalnego
150 g serka waniliowego
1 galaretka gruszkowa lub agrestowa
1/2 szklanki czarnej porzeczki
1/2 szklanki malin
Wierzch:
250 g serka naturalnego (bez dodatku soli)
3 łyżki cukru pudru
Szpinak umyć, osuszyć, zmiksować w blenderze kielichowym razem z olejem na jednolitą papkę. Białka oddzielić od żółtek. Białka zacząć ubijać, stopniowo dosypując po łyżce cukru. Kiedy piana będzie sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pojedynczo żółtka i szpinakową papkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (25×35 cm). Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wstawić ciasto i piec przez około 30 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody. Ostudzić całkowicie.
Jogurt zmiksować z serkiem waniliowym, dodać zimną galaretkę i wymieszać. Do masy dodać owoce (część zostawić do dekoracji wierzchu) i ponownie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, aby masa zaczęła lekko tężeć.
Z ostudzonego ciasta ostrożnie odkroić cienką wierzchnią warstwę. Zielony biszkopt przekroić na pół, spód ułożyć ponownie w formie. Wylać tężejącą masę jogurtową z owocami. Wstawić do lodówki na około 30 minut, dopiero po tym czasie przykryć drugą częścią biszkoptu. Tak przygotowane ciasto ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Ciasto udekorować serkiem wymieszanym z cukrem pudrem oraz pozostałymi owocami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy