Ciasta/ Serniki

Sernik bananowy… w kropki!

Ten sernik dedykuję wszystkim, którzy lubią w kuchni bawić się czasem formą i smakiem. Trochę infantylny, sernik bananowy w kropki, jest naprawdę fajną propozycją dla osób szukających odskoczni od tradycjonalizmu! Intryguje nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Prosty w przygotowaniu, bez spodu (chociaż można oczywiście go zmodyfikować i dodać np.kruche ciasto), po nocy spędzonej w lodówce jest przyjemnie zwarty, a jednocześnie kremowy i puszysty. Bardzo dobry!

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe banany
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 kg twarogu zmielonego (można użyć wiaderkowego)
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestudzenia.

Banany obrać, za pomocą blendera zmiksować na puree. Skropić kilkoma kroplami soku z cytryny.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnym naczyniu umieścić miękkie masło i utrzeć je z cukrem pudrem i żółtkami. Dodawać po łyżce twarogu, miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać proszek budyniowy, aromat i wlać śmietankę. Zmiksować do połączenia się składników, po czym dodać puree bananowe i jeszcze raz krótko wymieszać. Odłożyć około 4 łyżki masy serowej i połączyć ją z roztopioną czekoladą. Do pozostałej dodać ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.

Masę serowo-bananową wylać do tortownicy (śr.24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić kropki z masy czekoladowej. Sernik piec w temp. 160 stopni przez około godzinę. Następnie całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj