Bez kategorii

Pełnoziarniste tartaletki z rukolowym serkiem

 Po tartaletkach na słodko, z truskawkami przyszedł czas na wytrawną wersję. Te małe, kruche ciastka są idealną przystawką w czasie domowych przyjęć, grilla lub… po prostu, bez okazji 😉 Warto upiec od razu więcej tartaletek i zamrozić – w ten sposób zawsze będziemy przygotowani na przyjazd niezapowiedzianych gości. I użyć wyobraźni, komponując nadzienie do każdej foremki! Dziś przedstawiam Wam mój pomysł: kremowy serek z pesto z rukoli, które pojawiło się już na blogu jako dodatek do burgerów rybnych. Są pyszne! Zachęcam do ich zrobienia 🙂

Składniki (6 szt.):

Tartaletki:

  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 70 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Pesto z rukoli:

  • pół opakowania rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu

Nadzienie:

  • 100 g kremowego serka
  • 4 łyżki pesto z rukoli
Do przybrania:

  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 6 łyżeczek pesto
  • świeżo mielony pieprz

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól, pokrojone masło, wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, uformować dysk i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Przygotować pesto: rukolę umyć i osuszyć, zmiksować w blenderze razem z oliwą, czosnkiem, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem. Sos powinien być jednolity.

Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać krążki o średnicy większej niż foremki do tart. Ciastem wylepić wysmarowane masłem i posypane mąką foremki. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Wystudzić całkowicie, ostrożnie wyjąć z foremek.

Serek zmiksować razem z pesto. Nadziewać nim tartaletki. Każdą udekorować łyżeczką pesto i połową pomidorka koktajlowego. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Schłodzić przed podaniem przez ok. 1 godzinę.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj