Po tartaletkach na słodko, z truskawkami przyszedł czas na wytrawną wersję. Te małe, kruche ciastka są idealną przystawką w czasie domowych przyjęć, grilla lub… po prostu, bez okazji 😉 Warto upiec od razu więcej tartaletek i zamrozić – w ten sposób zawsze będziemy przygotowani na przyjazd niezapowiedzianych gości. I użyć wyobraźni, komponując nadzienie do każdej foremki! Dziś przedstawiam Wam mój pomysł: kremowy serek z pesto z rukoli, które pojawiło się już na blogu jako dodatek do burgerów rybnych. Są pyszne! Zachęcam do ich zrobienia 🙂
Tartaletki:
- 125 g mąki pełnoziarnistej
- 70 g masła (zimnego)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Pesto z rukoli:
- pół opakowania rukoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
Nadzienie:
- 100 g kremowego serka
- 4 łyżki pesto z rukoli
- 3 pomidorki koktajlowe
- 6 łyżeczek pesto
- świeżo mielony pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól, pokrojone masło, wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, uformować dysk i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotować pesto: rukolę umyć i osuszyć, zmiksować w blenderze razem z oliwą, czosnkiem, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem. Sos powinien być jednolity.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać krążki o średnicy większej niż foremki do tart. Ciastem wylepić wysmarowane masłem i posypane mąką foremki. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Wystudzić całkowicie, ostrożnie wyjąć z foremek.
Serek zmiksować razem z pesto. Nadziewać nim tartaletki. Każdą udekorować łyżeczką pesto i połową pomidorka koktajlowego. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Schłodzić przed podaniem przez ok. 1 godzinę.
Brak komentarzy