Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka mleka w proszku (można pominąć)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/2 banana
3 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru
1 jajko
1 łyżeczka karobu (dostępny w sklepie skworcu.pl), można zastąpić kakaem
garść jagód
Płatki owsiane zmielić. Połączyć z proszkiem do pieczenia, karobem/kakao, mlekiem w proszku, solą, siemieniem. Banana rozgnieść, połączyć z jajkiem i jogurtem. Mokre składniki wymieszać z suchymi. Masę owsianą przełożyć do wysmarowanej odrobiną masła żaroodpornej foremki. Posypać jagodami. Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Chyba już mogę nazwać miesiąc lipiec najbardziej owocnym (i owocowym też!) miesiącem w całym (prawie) roku blogowania. Podjęłam bowiem dwie bardzo fajne współprace, z firmami Ekoprodukt oraz Skworcu. Wczoraj dostałam paczkę pełną pyszności ze sklepu Skworcu. Zdziwiłam się, że produktów jest tak wiele, a przesyłka doszła tak szybko! Jestem szczęśliwą posiadaczką następujących produktów:
Cukier kokosowy – przyznam się, że ten produkt naprawdę mnie zaskoczył. Oprócz tego, że ma śliczny, karmelowy kolor, jest uważany za zdrowszy odpowiednik cukru, gdyż jego indeks glikemiczny jest sporo niższy.
Cukier trzcinowy – jak najbardziej przyda się w mojej kuchni, do wypieków i nie tylko!
Ekstrakt waniliowy – wreszcie porządna buteleczka porządnego ekstraktu. Koniec z aromatami waniliowymi i cukrami wanilinowymi!
Laska wanilii
Orzechy Pecan
Orzechy laskowe – jako orzechomaniaczka tych dwóch produktów zachwalać chyba nie muszę 😀
Amarantus – nigdy nie próbowałam, a mam w notesie sporo przepisów z jego wykorzystaniem. Wreszcie będę miała okazję!
Żelatyna w listkach – na pewno przyda się w produkcji letnich deserów 🙂
Herbata Pu-Erh z guaraną – pierwsze moje spostrzeżenie – wygląda naprawdę uroczo (jest pełna kolorowych dodatków: suszonych owoców czarnej i czerwonej porzeczki, guarany, liści maliny i jeżyny, kwiatków bławatka i piwonii). Po zaparzeniu wszystkie te smaki są wyczuwalne, dla miłośników czerwonej herbaty pozycja obowiązkowa 🙂
Kawa rozpuszczalna miętowa – mój ABSOLUTNY HIT!! Właśnie ją popijam. Nie spodziewałam się niezwykle intensywnego aromatu mięty, jednak zostałam baardzo mile zaskoczona. Mięta jest wyczuwalna zarówno w zapachu, jak i w smaku kawy!
Karob – kolejny debiut w mojej kuchni. Karob, zwany także mączką z chleba świętojańskiego, jest zamiennikiem kakao. Podobno zawiera dużo błonnika i minerałów. A oprócz tego, fajnie komponuje się z owsianką (przepis powyżej) :))
Brak komentarzy