Pogoda bawi się ze mną w kotka i myszkę. Kiedy mam wolne, jest pogodnie. Kiedy pracuję, pada deszcz. Cieszę się, że nie jest odwrotnie i mogę wykorzystać kończące się słoneczne dni. Cieszę się, że mogę rano zjeść pyszne śniadanie o smaku jesieni, patrząc przy tym na promienie słońca, z nieśmiałością przebijające się przez drzewa. Karmelizowane w miodzie owoce z płatkami ryżowymi to idealna propozycja na pierwszy, nieśpieszny posiłek.
Składniki (1 porcja):
4 łyżki płatków ryżowych Halina
200 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
1/2 nektarynki
1 małe jabłko
Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy, postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować, wsypać płatki ryżowe. Mieszając, gotować przez 2-3 minuty, aż płatki zmiękną i zgęstnieją. Odstawić, by troszkę ostygły.
W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę miodu z łyżeczką masła. Wrzucić pokrojone w plasterki jabłko i nektarynkę. Owoce przemieszać tak, by pokryły się miodową glazurą i smażyć, co jakiś czas potrząsając patelnią, przez ok. 4 minuty.
Większą część owoców wraz z syropem dodać do płatków ryżowych, za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Przełożyć do pucharka, udekorować pozostałymi owocami w miodowej glazurze.
Smacznego!
W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę miodu z łyżeczką masła. Wrzucić pokrojone w plasterki jabłko i nektarynkę. Owoce przemieszać tak, by pokryły się miodową glazurą i smażyć, co jakiś czas potrząsając patelnią, przez ok. 4 minuty.
Większą część owoców wraz z syropem dodać do płatków ryżowych, za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Przełożyć do pucharka, udekorować pozostałymi owocami w miodowej glazurze.
Smacznego!
PS Życzcie mi cierpliwości do wprowadzania zmian w HTMLu. Przyda się, oj przyda…
Brak komentarzy