Bez kategorii

Pełnoziarnista drożdżówka z jabłkami i orzechami

Uwielbiam gotować dla innych. Czasem jednak trzeba być trochę samolubnym.. 😉
Wspaniała, jednoporcjowa drożdżówka, nadziana domowym musem z papierówek oraz orzechami włoskimi. W towarzystwie ciepłego mleka stanowi idealne śniadanie. Wierzcie mi, czasem warto dogodzić głównie sobie.

Przepis, lekko przeze mnie zmieniony, pochodzi z bloga Poranne inspiracje

Składniki:
30 g mąki pszennej
30 g mąki pełnoziarnistej
10 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
50 ml mleka

nadzienie: mus jabłkowy i orzechy (można użyć własnego, ulubionego nadzienia)

Drożdże rozmieszać z letnim mlekiem i cukrem. Odstawić na chwilę.
Mąkę wymieszać z solą i rozczynem drożdżowym. Zagnieść ciasto, pozostawić na 10 -15 minut.
Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki (użyłam kokilki). Na środku ułożyć dużą łyżkę musu z jabłek, posypać orzechami i zawinąć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 minut, aż drożdżówka będzie zrumieniona i wypieczona w środku.

Kokilki dostępne w sklepie Emako

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj