Podczas upałów w kuchni stawiam na szybkość i prostotę przygotowywanych posiłków. Taki omlet może być świetnym pomysłem na lekki obiad lub kolację, kiedy za oknem panuje 30 stopni. Lubicie kolor zielony? Ja bardzo 😉
Składniki na 1 omlet:
2 duże jajka
3 różyczki brokuła
1/2 niedużej cukinii
1 łyżka mleka
1 łyżka serka topionego (można pominąć, z serkiem omlet jest bardziej kremowy)
sól, pieprz, bazylia
oliwa lub olej do smażenia

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na patelni. Z brokuła nożem odciąć tylko zielone końce każdej różyczki (ma powstać brokułowy „pył”), dodać do cukinii. Łodyżkę różyczek brokuła drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Całość smażyć przez ok. 3 minuty, mieszając. Po tym czasie zawartość patelni przesypać do miseczki z masą jajeczną, wymieszać. Ponownie wlać całość na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażyć omlet z dwóch stron, aż jajka się zetną.
Gotowy omlet posypać ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy