Podczas upałów w kuchni stawiam na szybkość i prostotę przygotowywanych posiłków. Taki omlet może być świetnym pomysłem na lekki obiad lub kolację, kiedy za oknem panuje 30 stopni. Lubicie kolor zielony? Ja bardzo 😉
Składniki na 1 omlet:
2 duże jajka
3 różyczki brokuła
1/2 niedużej cukinii
1 łyżka mleka
1 łyżka serka topionego (można pominąć, z serkiem omlet jest bardziej kremowy)
sól, pieprz, bazylia
oliwa lub olej do smażenia
Jajka wbić do miski, dodać sól, pieprz, bazylię, mleko oraz ser topiony. Zmiksować do połączenia składników.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na patelni. Z brokuła nożem odciąć tylko zielone końce każdej różyczki (ma powstać brokułowy „pył”), dodać do cukinii. Łodyżkę różyczek brokuła drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Całość smażyć przez ok. 3 minuty, mieszając. Po tym czasie zawartość patelni przesypać do miseczki z masą jajeczną, wymieszać. Ponownie wlać całość na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażyć omlet z dwóch stron, aż jajka się zetną.
Gotowy omlet posypać ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy