Często przy grillu brakuje mi warzywnego dodatku. Mięso swoją drogą, ale witaminy z warzyw muszą być 😉 Ostatnio wpadłam więc na pomysł kolorowych, efektownych, wegetariańskich szaszłyków. W czym tkwi ich wyjątkowość? Zamiast kawałków cukinii nabitych po prostu na patyczek wykorzystałam to warzywo do przyrządzenia roladek. Ser przyjemnie roztapia się na grillu, a pomidorki koktajlowe stają się cudownie słodkie. Mało pracy, a duży efekt – sami zobaczcie! Takie kolorowe szaszłyki z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki na około 10 szaszłyków:
- 2 cukinie, najlepiej proste
- ok. 5 plasterków sera żółtego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 pomidorków koktajlowych (użyłam żółtych i czerwonych)
- 5 pieczarek
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
- odrobina oliwy z oliwek
Cukinie dokładnie umyć. Za pomocą ostrej obieraczki do warzyw wykroić z każdej cienkie plasterki (należy mocno przycisnąć obieraczkę do powierzchni cukinii i przeciągnąć przez całą jej długość, aby nie przerwać plastra w połowie). W taki sposób przygotować około 20 plasterków. Posolić je i popieprzyć z obu stron. Na każdym plasterku ułożyć przycięty do szerokości cukiniowych pasków ser żółty i ułożyć po jednym pomidorku. Zwijać w ciasną roladkę.
Przygotować pozostałe warzywa: pieczarki obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Papryki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa przyprawić i skropić oliwą.
Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno pieczarkę, paprykę i roladkę cukiniową. Powtórzyć, aż patyczek będzie zapełniony.
Grillować z dwóch stron, przez około 10-15 minut.
Brak komentarzy