Bez kategorii

Pizza na razowym spodzie

Nie tak dawno na  Facebooku pisałam o domowej pizzy, więc dziś czas na przepis. Pochodzi on z książki Grzegorza Łapanowskiego “Smakuje”, którą otrzymałam będąc na warsztatach w SmArt Studio. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, jest plastyczne i rozciągliwe. Dodatek mąki razowej sprawia, że spód jest zdrowszy i bardziej chrupiący. Polecam, domowa pizza nie ma sobie równych!

Składniki na dwie pizze o śr. 27cm:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić na 15 minut, aż zaczną pracować. Mąki przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdżowy i oliwę. Dokładnie wyrobić ciasto (ok. 10 minut), aż będzie plastyczne i gładkie. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 1 godz.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Każdą cienko rozwałkować, podsypując mąką. Odstawić na 15 minut. Na cieście ułożyć dodatki: sos pomidorowy, podduszone pieczarki, ser, szynkę, kukurydzę – lub Wasze ulubione składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 minut, aż do zrumienienia.

Brak komentarzy

Skomentuj