Jesień to dla mnie czas, kiedy jabłka smakują najlepiej. Wybieram te soczyste, najlepiej kwaśne. Chrupię na surowo i jem te duszone, z miodem i z cynamonem. Dodaję do owsianki. Piekę szarlotki. Uwielbiam jabłka na wszelkie sposoby! Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby nadziać jabłko owsianką. I zapiec. Zdrowe, szybkie i do tego pyszne! Bardzo polecam 🙂
1 jabłko
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych marki Halina
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła orzechowego
1/3 szkl. wrzątku
Jabłko umyć, odciąć wierzchołek. Wydrążyć gniazdo nasienne, uważając, by nie przebić skórki.
Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Dodać cynamon, miód i masło orzechowe, wymieszać. Powstałą masą nadziać wydrążone jabłko, przykryć odciętym wierzchem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15-20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy