Gdybym mogła cofnąć się parę(naście) lat wstecz, to wiem, że z ogromną chęcią zabierałabym do szkoły takie pudełko wypełnione kolorowymi naleśnikami. Zawsze wolałam własnoręcznie przygotowywane kanapki od kupnych bułek, lubiłam mieć pod ręką jabłko lub sok.Takie zdrowe przyzwyczajenia pozostały mi do dzisiaj – na uczelni często można mnie spotkać z pudełkami wypełnionymi kaszą, makaronem czy warzywnymi kotlecikami.
Składniki na 10 sztuk:
- Naleśniki:
- 250 ml soku marchewkowego Marwit
- 2 jajka
- szczypta cynamonu
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 50 ml mleka
- Krem:
- 1 banan
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 150 ml Smoothie Owocudo Funny
- garść daktyli (ok. 6 sztuk)
Przygotować ciasto na naleśniki: do wysokiego naczynia wlać sok marchewkowy, wbić jajka i dodać olej. Zmiksować, dodając oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać mleko i wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika). Wylać porcję ciasta i smażyć, aż boki zaczną się lekko rumienić. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć na talerz. W taki sposób usmażyć wszystkie naleśniki.
Przygotować krem: daktyle zalać 1/2 szklanki wrzątku. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i podprażyć na małym ogniu, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat. Zalać ją wrzątkiem i przepłukać. Wlać świeżą, gorącą wodę (ok 2 cm nad poziom kaszy) i gotować, aż do jej wchłonięcia. Wtedy dolać smoothie Owocudo Funny oraz daktyle wraz z wodą. Gotować do całkowitej miękkości kaszy i wchłonięcia płynów.
Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z bananem za pomocą blendera.
Tak przygotowanym kremem smarować każdy z naleśników, zwinąć boki do środka, po czym zrolować jak krokieta.
Brak komentarzy