Zupy krem nie mają sobie równych w okresie jesienno-zimowym. Uwielbiam je przygotowywać, bo są pyszne, sycące i przede wszystkim, co dla mnie najważniejsze – przyjemnie rozgrzewające. Najczęściej przemycam w nich zdrowe składniki, takie jak imbir, kurkuma, czosnek i cebula, przez co świetnie sprawdzają się również jako naturalne wzmacniacze odporności. I taka kuracja ciepłą zupą krem chyba naprawdę działa, bo jak dotąd (i mam nadzieję, taki stan utrzyma się jak najdłużej) nie łapią się mnie żadne infekcje. Dziś na tapecie krem z pieczonej dyni i warzyw korzeniowych – marchewki i pietruszki. Dodatkowo podałam ją z chrupiącymi chipsami jarmużowymi oraz tahini. Zdrowiej się już chyba nie da 😉 Warto zrobić ją w większej ilości i podzielić z najbliższymi. Bo pamiętajcie, że trzeba dbać nie tylko o siebie – a to danie przygotowane z dbałością zarówno o zdrowie, jak i podniebienie 🙂
Składniki:
- 1 dynia hokkaido (moja o wadze 800 g)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka sosu sojowego
- Przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz
- Chipsy z jarmużu: jarmuż (umyty, pokrojony na drobne listki, pozbawiony twardych części), szczypta soli, odrobina oliwy
Dynię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej warzywa oraz czosnek (w łupinkach), skropić olejem i posypać solą. Piec przez około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą przypieczone.
W tym samym czasie można przygotować chipsy z jarmużu. Umyte listki jarmużu rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem, skropić oliwą i posypać solą. Piec przez około 10-15 minut w 180 stopniach, aż jarmuż będzie chrupiący.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić na nie pokrojoną cebulę i zeszklić, dodając przyprawy. W garnku podgrzać bulion. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu (czosnek obrać wcześniej z łupin), dodać cebulkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Lekko przestudzić, a następnie zmiksować na gładki krem przy pomocy blendera (jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody). Dodać sos sojowy, wymieszać. Podawać z chipsami z jarmużu oraz tahini.
Smacznego!
Jeśli dbacie o jakość nie tylko przy przygotowaniu potraw, ale także w ich podaniu, zerknijcie do sklepu Dajar, gdzie na hasło ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie 10% zniżki na produkty marki Ambition. Warto, bo znajdziemy tam dobrej jakości produkty w przystępnych cenach.
Danie bierze udział w konkursie #Ambition
Brak komentarzy