Nareszcie! Wszystkie egzaminy już za mną, 10 dni wolnego przede mną. Pozbyłam się tony notatek zalegających na biurku i wreszcie dostrzegam piękną pogodę za oknem. W końcu mogę ją wykorzystać. Uśmiecham się wraz ze słońcem. I robię przepyszny obiad, który podbił moje kubki smakowe. Ostatnio, wraz z przepisem na pełnoziarnistą pitę (klik) obiecałam, że pojawi się też propozycja jej wykorzystania. Proszę bardzo! Pizza z pity, z dodatkiem mozzarelli, brukselki i cebuli. Jeśli macie gotowe chlebki pita, to przygotowanie tego dania zajmie Wam góra 20 minut. Dlatego gorąco Was namawiam do jego zrobienia! Genialnie sprawdzą się też w roli przystawki lub karnawałowej przekąski.
10 dag brukselki
Brukselkę umyć, zblanszować w gotującej się wodzie (ok. 2-3 minuty). Odcedzić, pokroić na plasterki. Chlebki pita posmarować pastą sezamową oraz pokropić oliwą z oliwek. Rozsmarować na nich wyciśnięty przez praskę czosnek, ułożyć pokrojoną mozzarellę, pokrojoną w piórka cebulę oraz plastry brukselki. Ponownie skropić oliwą z oliwek. Posypać pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy