Bez kategorii

Mini pita-pizze z brukselką i mozzarellą

Nareszcie! Wszystkie egzaminy już za mną, 10 dni wolnego przede mną. Pozbyłam się tony notatek zalegających na biurku i wreszcie dostrzegam piękną pogodę za oknem. W końcu mogę ją wykorzystać. Uśmiecham się wraz ze słońcem. I robię przepyszny obiad, który podbił moje kubki smakowe. Ostatnio, wraz z przepisem na pełnoziarnistą pitę (klik) obiecałam, że pojawi się też propozycja jej wykorzystania. Proszę bardzo! Pizza z pity, z dodatkiem mozzarelli, brukselki i cebuli. Jeśli macie gotowe chlebki pita, to przygotowanie tego dania zajmie Wam góra 20 minut. Dlatego gorąco Was namawiam do jego zrobienia! Genialnie sprawdzą się też w roli przystawki lub karnawałowej przekąski.

źródło: Kitchen treaty
Składniki na 4 szt:
4 chlebki pita (np. domowe, pełnoziarniste -przepis tutaj)
2 łyżeczki pasty sezamowej (tahini)
10 dag brukselki 
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 kulka mozzarelli
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz, sól
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Brukselkę umyć, zblanszować w gotującej się wodzie (ok. 2-3 minuty). Odcedzić, pokroić na plasterki. Chlebki pita posmarować pastą sezamową oraz pokropić oliwą z oliwek. Rozsmarować na nich wyciśnięty przez praskę czosnek, ułożyć pokrojoną mozzarellę, pokrojoną w piórka cebulę oraz plastry brukselki. Ponownie skropić oliwą z oliwek. Posypać pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj