Z czym kojarzy Ci się lawenda? Zamykam oczy.. Pola lawendowe w Prowansji to chyba najbardziej przemawiający do moich zmysłów obrazek, który pojawia się niemal od razu po przywołaniu tej cudownie pachnącej rośliny. Dziś o poranku jestem we Francji. Przenoszę się myślami na fioletowe pola, karmiąc zmysły subtelnym zapachem lawendy.
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 3/4 szkl. wody
- 1 łyżeczka suszonej lawendy
- 3 łyżki mleka
- 100 g twarogu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cukru
Lawendę zalać 3 łyżkami mleka, zagotować. Odstawić na pół godziny, po czym odcedzić.
Kaszę podprażyć w rondlu. Przelać wrzątkiem, odlać wodę i zalać zimną. Doprowadzić do wrzenia, dodać lawendowe mleko i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 15 minut).
Kaszę podprażyć w rondlu. Przelać wrzątkiem, odlać wodę i zalać zimną. Doprowadzić do wrzenia, dodać lawendowe mleko i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 15 minut).
W tym czasie przygotować twarożek – rozgnieść go z cukrem, dodać jogurt i kakao. Wymieszać.
Większą część ugotowanej kaszy przełożyć do wyłożonej folią spożywczą miseczki, dobrze ubijając. Na środek położyć twarożek. Przykryć pozostałą kaszą. Zawinąć folią, wstawić do lodówki na całą noc.
Rano przewrócić miseczkę do góry dnem, wyjąć pudding i odwinąć z folii. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy