Bez kategorii

Fale dunaju

Tradycyjne, dobrze znane ciasta zawsze się sprawdzają. Miałam ochotę na taką klasykę. Wybrałam przepis z wysłużonego zeszytu mamy i wiedziałam, że nie będę zawiedziona. Najbardziej stresowałam się, czy wyjdzie mi fala – na której uroku opiera się przecież całe ciasto.. Wyszła. Może nie taka spektakularna, ale jest 😉 Jabłka można zastąpić wiśniami, wtedy efekt wizualny będzie jeszcze lepszy! Polecam, jako ciasto na niedzielę i nie tylko! 

Składniki:
Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jabłka (najlepsze będą kwaśne – renety)
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Po kolei dodawać żółtka, miksując. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wciąż miksując. Delikatnie wymieszać z pianą z białek (z początku można zmiksować część na najmniejszych obrotach miksera, a potem, kiedy masa się rozluźni, wmieszać resztę piany łopatką). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Jasne ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę o wym. 25×35 cm, na to wyłożyć ciemną masę. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i przekroić każdą jeszcze na pół. Układać na cieście w odległości ok.1,5 cm, lekko wciskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 40 minut. Wystudzić.

Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 2 kieliszki ajerkoniaku
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
2 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałej połowie szklanki rozpuścić budynie. Wlać na gotujące się mleko, ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić.
Miękkie masło zmiksować. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i ajerkoniak. Zmiksować na gładką masę.
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
50 g masła
2 łyżki śmietanki 30%
Masło rozpuścić z cukrem, dodać kakao i dobrze wymieszać. Dodać śmietankę. Krótko zagotować, pozostawić do ostygnięcia.
Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Udekorować polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj