Jesień na dobre wkroczyła w nasze rodzime progi. Trochę kapryśna, zmienna i nieprzewidywalna. Nie lubię, gdy na zewnątrz jest tak chłodno, że lekka kurtka już nie wystarcza. Za to z przyjemnością gotuję potrawy w typowo jesiennym klimacie, wykorzystując dynie, śliwki, jabłka i gruszki. Lubię żółto-pomarańczowo-czerwone barwy, zarówno w kuchni, jak i na drzewach. Lubię gorącą herbatę z mojego wielkiego kubka z kotkiem. Chyba lubię.. jesień.
240 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny
laska wanilii
150 ml lekko ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki kwaśniej śmietany lub jogurtu
65 g oleju
Owoce w miodowym syropie:
1 duża brzoskwinia
3 łyżki miodu
ekstrakt z wanilii
W misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i ziarenka wyłuskane ze świeżej wanilii. W drugiej misce połączyć wszystkie mokre składniki: mleko, olej, jajko i śmietanę lub jogurt. Połączyć składniki suche i mokre, wymieszać łyżką.
Brzoskwinie pokroić na ósemki. Śliwki przepołowić, usunąć pestkę i pokroić na mniejsze części. W rondlu rozpuścić masło z miodem, wrzucić owoce. Smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu.
Tortownicę, formę na babkę lub muffinki wysmarować masłem i wysypać mąką. Na dnie ułożyć owoce i zalać je ciastem. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy