Wspaniała, gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Ta zupa wskoczyła do rankingu moich ulubionych, jesiennych dań. Czy można nie lubić czegoś o tak apetycznym kolorze i aromatycznym zapachu? Koniecznie wypróbujcie, nie będziecie rozczarowani.
Inspirację znalazłam na stronie Biblia Smaków.
Składniki na 1 dużą lub dwie małe porcje:
1 czerwona papryka
200g dyni oczyszczonej z pestek i pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka śmietany
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz
oliwa
Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w paski. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skropić oliwą. Piec w 200°C przez ok. 30-40 minut.
Po tym czasie warzywa przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować. Dodać paprykę słodką i ostrą, gotować mieszając 5 minut. Zmiksować, używając blendera i ewentualnie doprawić. Dodać śmietanę i wymieszać, już nie gotować. Podawać z grzankami lub chlebem.
Brak komentarzy