Walczę z brakiem czasu stosując w kuchni bardzo proste połączenia. Proste, ale zarazem smaczne i sycące – żeby zaspokoić głód na dłuższą chwilę i móc (niestety) oddać się nauce. Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej, mój faworyt od dłuższego czasu, tym razem wystąpił w wersji z kaszą gryczaną. Jak dla mnie – bomba!
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 duża łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- Przyprawy: szczypta soli, pieprz czarny mielony i słodka papryka
- Ponadto: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej Halina
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek. Pokroić w kostkę. W misce zmieszać ze sobą musztardę, miód, olej i przyprawy. Wrzucić do tego kurczaka, przykryć folią i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie ugotować kaszę gryczaną.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić kurczaka z marynatą. Smażyć, mieszając, aż mięso będzie rumiane i usmażone. Pod koniec dorzucić kaszę gryczaną. Wymieszać i podawać.
Brak komentarzy