Koktajle

Dwukolorowe smoothie (szpinakowo-truskawkowe)

Czas wrócić do rzeczywistości, w której nie króluje babka i kolorowe pisanki. Chociaż lodówka pewnie wciąż nie świeci pustkami po świątecznych pysznościach, warto rozejrzeć się za produktami innymi niż spożywane ostatnio wędliny, jajka i sałatki. Grunt to różnorodność! Może by tak…odciążyć nieco wątrobę i wypić smoothie? Żeby nie było jednak tak zwyczajnie, zmiksowałam ze sobą różne kolory. Żeby było wiosennie, smacznie i lekko. Energia po wypiciu takiego koktajlu gwarantowana!

Składniki (1 porcja):

  • garść szpinaku*
  • 1/2 dużego, dojrzałego banana
  • garść truskawek*
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ewentualnie trochę mleka do rozcieńczenia

* Jeśli używamy świeżego szpinaku, należy dokładnie opłukać listki i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Jeśli używamy mrożonego, najlepiej rozmrozić go w garnku. Tak samo postąpić w przypadku mrożonych truskawek.

Szpinak zmiksować z bananem i 1/3 szklanki jogurtu. Dodać pół łyżki miodu i wymieszać. Truskawki zmiksować z pozostałym jogurtem i miodem. Jeśli koktajl będzie wydawał się zbyt gęsty, dolać trochę mleka. Do wysokiej szklanki lub szklanej butelki wlać zieloną warstwę, uzupełnić truskawkowym koktajlem. Podawać z grubą słomką. Smacznego!

Sprawdźcie też przepis na baardzo zielone smoothie, które już pojawiło się na blogu!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj