Czas wrócić do rzeczywistości, w której nie króluje babka i kolorowe pisanki. Chociaż lodówka pewnie wciąż nie świeci pustkami po świątecznych pysznościach, warto rozejrzeć się za produktami innymi niż spożywane ostatnio wędliny, jajka i sałatki. Grunt to różnorodność! Może by tak…odciążyć nieco wątrobę i wypić smoothie? Żeby nie było jednak tak zwyczajnie, zmiksowałam ze sobą różne kolory. Żeby było wiosennie, smacznie i lekko. Energia po wypiciu takiego koktajlu gwarantowana!
Składniki (1 porcja):
- garść szpinaku*
- 1/2 dużego, dojrzałego banana
- garść truskawek*
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ewentualnie trochę mleka do rozcieńczenia
* Jeśli używamy świeżego szpinaku, należy dokładnie opłukać listki i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Jeśli używamy mrożonego, najlepiej rozmrozić go w garnku. Tak samo postąpić w przypadku mrożonych truskawek.
Szpinak zmiksować z bananem i 1/3 szklanki jogurtu. Dodać pół łyżki miodu i wymieszać. Truskawki zmiksować z pozostałym jogurtem i miodem. Jeśli koktajl będzie wydawał się zbyt gęsty, dolać trochę mleka. Do wysokiej szklanki lub szklanej butelki wlać zieloną warstwę, uzupełnić truskawkowym koktajlem. Podawać z grubą słomką. Smacznego!
Brak komentarzy