Za oknem pełnia lata, na straganach feeria barw i smaków. Uwielbiam ten czas! Kiedy doskwierają upały zazwyczaj nie mam ochoty na wymyślne potrawy. Staram się gotować prosto. Lubię pod koniec słonecznego dnia włączyć piekarnik i upiec coś szybkiego i jednocześnie delikatnego. Taka jest ta rolada! Rolada biszkoptowa z nadzieniem o smaku owoców leśnych, z kremowym serkiem i kaszą manną. Niewymagająca, za to lekka i puszysta, wprost idealna na letnie słodkie przyjemności. Przepis ten zgłosiłam do konkursu „Taste the Summer” organizowanym przez Almette i zapewnił mi on udział w finałowym gotowaniu w Warszawie, które odbędzie się już w tę sobotę. Razem z Bernadetą i innymi dziewczynami jedziemy walczyć o fajne nagrody! Mam nadzieję, że moja rolada przypadnie do gustu także jurorom. Moje podniebienie podbiła!
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem:
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 mocnego naparu z mięty (dwie torebki herbaty zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku)
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 opakowanie serka Almette Fruit – Jagoda i malina*
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka konfitury truskawkowej lub malinowej
- Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 1/4 szklanki herbaty miętowej
Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie łopatką. Gdy składniki się połączą, wylać ciasto na blachę o wym. 36×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wyrównać łopatką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 15 minut.
Gdy biszkopt się piecze, przygotować krem. Mleko wymieszać z naparem miętowym. Zagotować, dodając 1 łyżeczkę cukru. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę i energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić
Upieczone ciasto przełożyć na przygotowaną ściereczkę, obsypaną drobnym cukrem. Od razu zdjąć papier do pieczenia i delikatnie zwinąć biszkopt wraz ze ściereczką w ciasną roladę. Pozostawić do wystudzenia.
W naczyniu zmiksować serek Almette razem z jogurtem i konfiturą. Dodawać po łyżce kaszy manny, miksując.
Ostudzony biszkopt delikatnie odwinąć. Nasączyć lekko herbatą miętową, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć krem z owoców leśnych. Ostrożnie zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki, aby całość się schłodziła. Następnie kroić w plastry i podawać.
Brak komentarzy