Ciastka owsiane! Kto ich nie lubi? Mają sporo błonnika i innych, zdrowych składników. W moich ukryłam słodkie daktyle, pestki słonecznika i cynamon. Uwaga, trudno się od nich oderwać 😉
Składniki na 12 ciastek:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- garść daktyli
- garść słonecznika
Masło utrzeć w misce z cukrem i miodem Dodać jajko i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz płatki owsiane,posiekane daktyle i ziarna słonecznika. Wymieszać. Tak powstałą masę schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Po tym czasie dłońmi odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć dłonią każde ciastko. Piec w 180 stopniach przez około 13-15 minut, aż ciastka się zrumienią. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Brak komentarzy