Uwaga, oto prawdziwa czekoladowa pokusa 🙂 Kokosowe babeczki brownie są przepyszne! Mięciutkie, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Niezwykle czekoladowe, z delikatnym, ale nie dominującym aromatem kokosa. Do ich wykonania użyłam domowej mąki i mleka kokosowego, które bardzo łatwo przygotujecie własnoręcznie. Bez glutenu, bez nabiału i bez dodatku cukru. Czy można chcieć więcej?
Składniki na 9 szt.:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 ml mleka kokosowego
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 3 łyżki syropu kokosowego lub miodu
- szczypta sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mleko kokosowe wlać do garnka i podgrzać. Do gorącego wsypać połamaną czekoladę i rozpuścić, mieszając. Zestawić z ognia, dodać olej kokosowy i syrop kokosowy lub miód. Wymieszać do rozpuszczenia, lekko ostudzić.
W misce wymieszać mąkę kokosową oraz ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Żółtko dodać do ostudzonej masy czekoladowej i zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować do połączenia. Do masy dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie za pomocą łopatki.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać do każdej masę do 3/4 wysokości. Babeczki piec około 25 minut w 180 stopniach. Można posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy