Pyszne batoniki owsiane z bakaliami – kto im się oprze? Już dawno zrezygnowałam z kupnych batonów typu musli, gdyż ich skład odbiega od tego, co można uznać za zdrowe. Nauczyłam się, że jeśli chcę mieć w pełni zdrową przekąskę, to muszę ją sobie zrobić sama. Szczególnie, że jest to naprawdę proste i szybkie!
Inspiracja pochodzi z książki Jamiego Olivera „Superfood na co dzień”. Batoniki te są cudownie chrupiące, naturalnie słodkie – od bananów i małej ilości miodu. Bez tłuszczu – ten z orzechów w zupełności wystarczy. Możecie dowolnie zmieniać składniki, używając ulubionych bakalii. Ważne, żeby mniej więcej trzymać się podanych proporcji. Podaję z moimi zmianami.
Składniki na ok. 12 batoników:
- 100 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, brazylijskie, pekany, pistacje, orzechy nerkowca, migdały)
- 50 g mieszanki nasion (chia, mak, słonecznik, sezam, siemię lniane, dynia, wiórki kokosowe)
- 50 g mieszanych suszonych owoców (daktyle, żurawina, wiśnie, mango, morele, figi, sułtanki)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 pomarańcza
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka płynnego miodu
- 175 g płatków owsianych
- woda
Orzechy, nasiona i suszone owoce wymieszać. Część (około 1/2 szklanki) posiekać z grubsza i odłożyć. Całą resztę zmielić w blenderze. Wymieszać z odłożonymi wcześniej bakaliami.
Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Obrać. Zblendować z bananami, skórką pomarańczową, kurkumą i imbirem. Dodać miód i około 1/4 szklanki wody. Całość mokrych składników powinna mieć ok. 500 ml objętości.
W garnku zagotować mus owocowy. Dodać płatki owsiane i bakalie, gotować na małym ogniu, aż masa stanie się lepka.
Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-45 minut, aż do zezłocenia. Wyjąć blachę, lekko ostudzić i pokroić na prostokątne batoniki.
Przechowywać do kilku dni w suchym miejscu.
Brak komentarzy