Nie ma dla mnie lata bez kruchego ciasta z owocami i pianką. Na blogu znajdziecie już kilka wariacji na jego temat, ale nie potrafię powiedzieć, która jest moją ulubioną. Po prostu – kocham ten typ ciasta miłością bezgraniczną 🙂 Tym razem połączenie czarnej porzeczki, jagód i malin razem z dwukolorowym ciastem. Bardzo proste, niezawodne. Zawsze się sprawdzi, można poeksperymentować z innymi rodzajami owoców – sprawdzą się także śliwki, jak i wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, truskawki… Zróbcie koniecznie!
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 120 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka kakao
- Pianka:
- 1 opakowanie kisielu malinowego (bez cukru)
- 125 g cukru
- 5 białek
- szczypta soli
- Ponadto:
- 200 g czarnej porzeczki
- 100 g malin
- 100 g jagód
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia oraz solą, usypać kopczyk i zrobić w środku dołek. Wlać żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy i pokrojone masło. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i jeszcze raz zagnieść. Obie części uformować w kule, zawinąć folią spożywczą. Jasną część wstawić do lodówki, a ciemną – do zamrażarki.
Po około 30 minutach wyjąć jasne ciasto z lodówki. Podsypując lekko mąką, rozwałkować na wymiary blachy, wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25×40 cm). Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 20 minut, aż ciasto lekko się zezłoci.
Białka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Pod koniec dodać kisiel w proszku i miksować, aż pianka będzie puszysta i sztywna.
Na podpieczony spód ułożyć umyte i osuszone owoce. Przykryć je pianką. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto kakaowe wyjęte z zamrażarki. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec przez około 30-40 minut w 170 stopniach. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić przed krojeniem.
Post Views: 2 690
Brak komentarzy