Pomysł na niedzielny obiad?
Roladki z kurczaka to danie proste, jednak można zaskoczyć nim swoich gości. Wystarczy przyrządzić je w nieco bardziej wykwintny sposób i podać z nietypową, miłą dla oka (i podniebienia!) kompozycją. Szukając pomysłu na dodatki do tej potrawy do głowy przyszedł mi pomysł z geometrycznymi kształtami. I tak oto powstały kuleczki, które różnią się od siebie nie tylko kolorami, ale także strukturą i smakiem! Chrupiące kulki z batatów, kremowe awokado i słodkie pomidorki – to naprawdę świetny zespół. Dzięki temu udało mi się stworzyć obiad, który wywarł duże wrażenie na gościach. Poza zaskakującym wyglądem zachwyciło wszystkich smakiem. I przyznam szczerze – już dawno nie byłam tak dumna z tego, co stworzyłam w kuchni 🙂 Bardzo polecam na specjalne okazje i nie tylko!
PS bardzo żałuję, że nie mam więcej zdjęć – np. w przekroju. Nie chciałam jednak kazać gościom czekać, więc „strzeliłam” kilka fotek bez specjalnych przygotowań 😉
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą w sosie z białego wina
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże filety z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 250 g szpinaku baby
- 100 g sera ricotta
- 30 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- Sos:
- 100 ml białego wina (półwytrawnego)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- sól i pieprz
- Dodatki:
- awokado
- 2 bataty
- pomidorki koktajlowe
- olej do smażenia
Filety opłukać i osuszyć, każdy przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze płaty. Lekko rozbić tłuczkiem.
Przygotować marynatę: w misce wymieszać olej, przyprawy, musztardę i sok cytryny. Marynatą polać mięso i zostawić na min. 30 minut w lodówce.
Przygotować farsz: świeży szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do garnka lub na patelnię i podgrzewać, aż zmniejszy swoją objętość. Odsączyć z wody. Można także użyć mrożonego szpinaku – wtedy należy go rozmrozić i dobrze odcisnąć.
Do pojemnika rozdrabniacza włożyć czosnek i listki bazylii, posiekać, następnie dodać szpinak i znów drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem, dodać sery i wymieszać.
Przygotować sos: masło roztopić, dodać mąkę i podsmażyć mieszając. Dodać mleko i energicznie mieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać białe wino i zagotować. Odstawić z ognia.
Filety lekko osączyć z marynaty. Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Roladki podsmażyć na patelni z małą ilością rozgrzanego oleju, z każdej strony, aż staną się lekko rumiane.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać 3/4 sosu beszamelowego. Ułożyć roladki i polać pozostałym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 15-20 minut. Podawać z dodatkami wedle uznania – u mnie batatowe kulki, kulki z awokado oraz pomidorki koktajlowe.
Batatowe kulki:
Bataty obrać ze skórki. Pokroić na plastry grubości ok. 3 cm. Przy pomocy łyżeczki do robienia kulek wyciąć z batatów zgrabne kuleczki. W głębokim rondlu rozgrzać olej (dużą ilość, jak do smażenia frytek). Na rozgrzany tłuszcz wrzucać kulki z batatów. Smażyć przez około 4 minuty, aż będą rumiane. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kulki z awokado:
Dojrzałe awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i obrać. Przy pomocy łyżeczki do robienia kulek wycinać zgrabne kuleczki.
Brak komentarzy