Kasza/ Obiad/ Wege

Pomidorowe pęczotto

Czas przestawić się na treściwe, rozgrzewające obiady. Brakuje Wam pomysłu na kaszę pęczak? Polecam zrobić (potrójnie) pomidorowe pęczotto!
Pęczotto to potrawa inspirowana włoskim i zdecydowanie bardziej popularnym risotto. Sposób wykonania nie różni się znacząco – główną różnicą jest zamiana ryżu na kaszę pęczak. Warto wprowadzić ją do swojej diety, bo jest skarbnicą witamin i mikroelementów.
Pomidorowe pęczotto posypane parmezanem smakuje wybornie!

Pomidorowe pęczotto

Składniki na 4 porcje:

200 g kaszy pęczak
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1/2 niedużej cukinii
300 ml passaty pomidorowej
5-6 pomidorów suszonych (w oleju)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Przyprawy:
po 1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki, oregano i bazylii
sól i pieprz do smaku
1 liść laurowy

Ponadto:
1/2 puszki kukurydzy (można pominąć, ja musiałam zużyć otwartą wcześniej puszkę:))
garść pomidorków koktajlowych
ok. 50 g parmezanu
czarne oliwki

Przygotowanie:
Pęczak opłukać pod zimną wodą i odstawić do odcieknięcia.
Marchewkę i cebulę obrać, seler umyć. Warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać masło z 2 łyżkami oliwy, wrzucić warzywa i podsmażać około 5 minut lub do miękkości. Następnie dodać kaszę, chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, przyprawy i porcję bulionu (tak, by płyn przykrył kaszę). Ciągle mieszając, stopniowo dodawać bulion i passatę, czekając, aż płyny zostaną wchłonięte przez kaszę. W połowie gotowania dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, Zmniejszyć ogień, gotować tak długo, aż kasza będzie dość miękka (chociaż pęczak nie ma tendencji do rozgotowania). W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody. Do ugotowanego dania dodać kukurydzę i 3 łyżki parmezanu, wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 10 minut.
Gotowe pęczotto przełożyć do miseczek, udekorować pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Posypać parmezanem.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj