Nie ma to jak kawałek dobrego brownie! To niewysokie, ale za to mocno czekoladowe ciasto jest po prostu uzależniające – dlatego postanowiłam upiec wersję, w której zjedzenie kolejnego kawałka nie będzie obkupione ogromnym poczuciem winy 😉 Brownie z mąką kokosową to moja wariacja na temat tego czekoladowego ciasta. Jest REWELACYJNE! Nie zawiera zbóż, jest więc naturalnie bezglutenowa. Jeśli dodacie ksylitol, ciasto będzie jeszcze bardziej zdrowe (choć cukier też się sprawdzi). PS – to ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Jeden kawałek uchował mi się przez 5 dni i ani odrobinę nie stracił na smaku 🙂
Składniki na ok. 9 kawałków:
- 50 g mąki kokosowej
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki roztopionego, przestudzonego masła (ok. 125 g)
- 1/4 szklanki mleka
- 40 g gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub ok. 60 g ksylitolu)
Polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki mleka lub śmietanki 30%
Kwadratową blaszkę (moja o wym. 18×18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Mąkę kokosową, kakao i cukier (lub ksylitol) wymieszać w naczyniu. W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, roztopione masło i mleko. Wlać mokre składniki do suchych i zmiksować. Masę przełożyć do blaszki i wyrównać wierzch łopatką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-35 minut – patyczek wbity w ciasto musi pozostać suchy. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce.
Przygotować polewę, roztapiając w rondelku na małym ogniu czekoladę z mlekiem lub śmietanką. Dokładnie wymieszać, aż składniki utworzą lśniącą polewę. Udekorować nią brownie i (opcjonalnie) posypać wybranymi dodatkami (u mnie pestki granata i jagody goji, świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe dla podkreślenia smaku ciasta).
Smacznego!
25 komentarzy
Gosia
30 września 2018 at 11:55ciasto jest super, kupilam w amoku 0.5 kg maki kokosowej z ktora kompletnie nie wiedzialam co robic, wiec ten przepis znajdzie sie na moim stole przynajmniej 10 razy; teraz jestesmy na polmetku
pytanie – czy moge wrzucic do ciasta bezposredio wiorki kokosowe? Moze glupie pytanie, ale wydaje mi sie ze z konsystencja tego ciasta trzeba bardzo uwazac, stad wole zapytac.
Planeta Smaku
30 września 2018 at 15:53Można zastąpić część mąki kokosowej wiórkami, ale nie przesadzalabym z ich dodatkiem 🙂
Ewelina
30 września 2018 at 19:25Genialny przepis, ciasto wyszło przepyszne!
Planeta Smaku
1 października 2018 at 22:28Bardzo się cieszę! 🙂
Just
13 stycznia 2019 at 18:21A czy można miodu zamiast cukru i w jakiej wtedy ilości?
Planeta Smaku
13 stycznia 2019 at 19:03Niestety nigdy nie zmieniałam w tym przepisie cukru na miód i nie mogę zagwarantować, że efekt będzie taki sam, ale spróbowałabym w takiej samej ilości.
Paulina
2 lutego 2019 at 21:00Zrobiłam wszystko jak powyżej , niestety ciasto mi nie wyrosło . Dlaczego ?:(
Planeta Smaku
3 lutego 2019 at 07:31Brownie to ciasto, które z natury nie rośnie :). Jakiej użyłaś foremki? Może była zbyt duża?
Gyro
17 maja 2019 at 11:12Wyszedł zakalec, ciasto do wyrzucenia 🙁
Gyro
17 maja 2019 at 12:28Jednak wyszło, tylko musiało się piec prawie 2x dłużej ?
Marta
21 czerwca 2019 at 21:26Witam
Czy to normalne że ciasto chwilę po wyrobieniu zrobiło się takie bardzo gęste? Jakby mąka kokosowa wchłonęła inne składniki , ciężko je było przełożyć do foremki.
Wszystkie składniki ważyłam dokladnie
Planeta Smaku
21 czerwca 2019 at 21:44Mąka kokosowa ma to do siebie, że bardzo szybko wchłania wszystkie płyny. Niestety czasem mąki różnych producentów różnią się od siebie stopniem „chłonności” – najlepiej dodawać ją stopniowo, aby wyczuć odpowiednią konsystencję. Jakiej marki mąki użyłaś?
Patrie
19 grudnia 2019 at 12:31Czy mozna piec brownie na termoobiegu?
Planeta Smaku
19 grudnia 2019 at 13:08Nie próbowałam, ale myślę, że tak – proszę kontrolować czas pieczenia, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Pozdrawiam 🙂
Czekoladowe ciasto z mąką kokosową - Planeta Smaku
9 września 2019 at 07:15[…] jeśli macie ochotę na coś jeszcze bardziej czekoladowego… koniecznie spróbujcie brownie z mąką kokosową. Moje […]
ann
29 września 2019 at 12:51co można dodać zamiast mleka i masła? jest jakas alternatywa? 😉
Planeta Smaku
30 września 2019 at 18:19Zamiast masła można użyć oleju kokosowego, a mleko zastąpić roślinnym.
Pozdrawiam 🙂
Monika
12 grudnia 2019 at 17:29Dziękuję za przepis. Właśnie się delektuje moim Brownie.
Planeta Smaku
12 grudnia 2019 at 21:27Super, cieszę się bardzo, że smakuje 🙂
Ala
5 maja 2020 at 17:34Bardzo dobre, zwłaszcza jak przekroiłam i przełożyłam dżemem ?
Magda
12 maja 2020 at 14:01piekę to ciasto już od jakiegoś czasu. zdarzyło mi się nawet polecić przepis 🙂 … dlatego wypada bym coś na ten temat napisała! Jest Super! bardzo je lubię, jedzą je nawet moje dzieci – na plus jest to, że jest to brownie bez dodatku czekolady (której skład może być lepszy lub gorszy) – piekę wersję z zamiennikiem cukru w postaci erytrolu, jednak dodaję nieco więcej, około 80 do 100 g.
Upieczone i przestygnięte posypuję „pudrem” z erytrolu 🙂
Polecam wszystkim!
Izabela
4 lipca 2020 at 15:05Bardzo dobre ciasto 🙂 użyłam mleka kokosowego i erytrolu (musiałam użyć nieco więcej niż gdybym używała cukru) i wyszło przepyszne. Piekło się dokładnie 35 minut, idealna konsystencja. Super przepis.
Lena
29 lipca 2020 at 10:34To ciasto jest rewelacyjne! Szukałam przepisu na ciasto z mąką kokosową, żeby wykorzystać kilogram zalegający w szafce, i ten przepis wydał mi się odpowiedni. Ciasto przygotowuje się łatwo, szybko i bez brudzenia wielu naczyń (nie używałam miksera, zmieszałam składniki łyżką). Lekko ciepłe było wspaniałe, ale dopiero po nocy spędzonej w lodówce odsłoniło wszystkie atuty. Dziękuję za przepis, skorzystam z niego jeszcze co najmniej 19 razy 🙂
Ela
12 stycznia 2021 at 13:10Browie wyszło przepyszne. Smak czekoladowo- kokosowy. Robiłam od razu podwójną porcję. Dałam cukier trzcinowy i trochę mniej tłuszczu. Dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia?.Nie zrobiłam polewy. Podaje z łyżka konfitury wiśniowej. Pycha?Czas pieczenia 30 min.
Sniksxjqu
7 sierpnia 2021 at 18:36Ciasto ? wyszło wspaniałe jesteśmy zadowoleni z efektu i smaku ciasta. Piekliśmy na weselu przy gościach wszysmakowało