Ciasta/ Ciasta czekoladowe/ Fit święta/ Serniki/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Sernik na zimno z chia na piernikowo-daktylowym cieście

Sernik to już tradycja na moim świątecznym stole. Uwielbiam te tradycyjne, pieczone, ciężkie od prawdziwego twarogu, ale przed świętami wypróbowuję też bardziej nowoczesne i oryginalne przepisy. Jeden z nich zaprezentuję Wam w tym wpisie – sernik na zimno z chia! Jest nietypowy, ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą puszystą piankę i pudding chia. Wzbogaciłam go o pomarańczowo-kokosowe aromaty i upiekłam do niego spód daktylowo-piernikowy. Żeby było już zupełnie świątecznie, na wierzchu tężejącej masy ułożyłam wcześniej upieczone pierniczki. Jestem bardzo zadowolona z efektu! Ciasto pięknie się prezentuje, łatwo kroi i przede wszystkim, zaskakuje smakiem. Możemy go też łatwo przerobić na bardziej dietetyczny sernik, zamieniając cukier puder np. na ksylitol. Polecam!

 

  • Spód:
  • 3/4 szklanki daktyli
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Masa serowa:
  • 650 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • około 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej, jeśli preferujemy słodsze desery)
  • 3 pełne łyżki nasion chia
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 150 ml wrzątku
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • Dowolna ilość pierniczków do dekoracji
Daktyle zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać sok z pomarańczy, gotować, aż daktyle się rozpadną. Ostudzić. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Masło rozpuścić i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do daktylowego kremu dodać żółtka i chłodne, roztopione masło, zmiksować. Mąkę kokosową i ziemniaczaną połączyć razem z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać do masy daktylowej i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć z pozostałą masą, mieszając łopatką. Blachę (u mnie o wym. 21×21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto daktylowe. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Nasiona chia zalać mlekiem kokosowym i odstawić na około godzinę, kilkukrotnie mieszając je w tym czasie. 
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
Wszystkie składniki masy serowej (twaróg, namoczone nasiona chia, cukier, sok i skórkę z pomarańczy) połączyć ze sobą i zmiksować do chwili uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dosłodzić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksować krótko, aż żelatyna rozprowadzi się równomiernie w masie serowej.
Gotową masę przelać na ciasto, na wierzchu ułożyć pierniczki. Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom bloga spokojnych, radosnych, pełnych życzliwości Świąt Bożego Narodzenia. Pamiętajcie, że pyszne jedzenie jest ważne, ale nie najważniejsze – spędźcie więc te święta tak, jak sobie wymarzycie 🙂

Wpis bierze udział w konkursie

zBLOGowani.pl

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    vader985
    17 sierpnia 2019 at 13:19

    od kiedy ciasta keto zawieraja : mąke ziemniaczana, cukier puder i pierniczki ?

    • Reply
      Planeta Smaku
      17 sierpnia 2019 at 18:31

      A skąd pomysł, że to ciasto keto?

      • Reply
        Weronika
        17 grudnia 2020 at 13:52

        Piękny serniczek 🙂 mam pytanie: czy chodzi o mleko kokosowe z kartonu (napój kokosowy) czy o mleczko z puszki ?

  • Reply
    Melvit
    12 lutego 2020 at 10:41

    Bardzo efektowny wypiek:) Daktyle, pomarańcze, nasiona chia Melvit, mąka i mleko kokosowe to produkty, które zawsze warto mieć w kuchennej szafce. W łatwy sposób można z nich wyczarować szybkie i smaczne desery. Dodatek przyprawy do piernika i udekorowanie gotowymi pierniczkami bez wątpienia dodaje temu sernikowi świątecznego charakteru, aczkolwiek powyższe fotografie zachęcają do przygotowania go o dowolnej porze roku.

  • Reply
    Weronika
    17 grudnia 2020 at 13:51

    Piękny serniczek 🙂 mam pytanie: czy chodzi o mleko kokosowe z kartonu (napój kokosowy) czy o mleczko z puszki ?

    • Reply
      Planeta Smaku
      18 grudnia 2020 at 20:45

      Użyłam mleczka z puszki – jest tłustsze niż napój kokosowy, co wpływa też na konsystencję sernika. Jeśli jednak ograniczasz kalorie, można spróbować z napojem kokosowym lub wykorzystać mleczko kokosowe w wersji light 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    Sernik na zimno "Świateczna delicja" - Planeta Smaku
    22 grudnia 2020 at 07:07

    […] na zimno “Świateczna delicja” to już druga odsłona sernika na zimno z chia, które zebrało na blogu wiele komplementów:) Tym razem miałam ochotę na przełamanie smaków […]

  • Skomentuj