Składniki (dla 3 osób)
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 duża pierś z kurczaka
- 6 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- ser żółty (według uznania)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, oregano
- żółtko do posmarowania
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, przekroić na połowę. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
Pieczarki ubrać, pokroić, poddusić na maśle razem z poszatkowaną cebulą i papryką pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego. Ułożyć na środku niego pierś, jedną pod drugą. Na to położyć pieczarki z cebulą i papryką. Przykryć startym żółtym serem.
Ciasto po bokach ponacinać w paski, zaplatać raz z jednej, raz z drugiej strony ( jak chałkę). Przeciąć na pół. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, ułożyć na blaszce. Piec w 180 st. przez ok. 35 minut.
Uwaga! Ciasto łatwo rumieni się od góry. Aby się nie spaliło, w połowie pieczenia można je przykryć folią aluminiową.
Smacznego!
Brak komentarzy