Bez kategorii

Plecionka z ciasta francuskiego z kurczakiem

W lodówce od jakiegoś czasu leżał gotowy arkusz ciasta francuskiego. Pomyślałam, że może zamiast kolejnych słodkości, spożytkuję go w bardziej wytrawny sposób. Przygotowałam więc pierś z kurczaka z papryką, pieczarkami i serem żółtym, a to wszystko otuliłam plecionką z ciasta francuskiego. Wyszło pysznie, a z obiadu nic nie zostało 🙂

Składniki (dla 3 osób)

  • 1 arkusz ciasta francuskiego 
  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • 6 pieczarek 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 mała cebula 
  • 3 łyżki masła 
  • ser żółty (według uznania) 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, oregano 
  • żółtko do posmarowania 

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, przekroić na połowę. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
Pieczarki ubrać, pokroić, poddusić na maśle razem z poszatkowaną cebulą i papryką pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego. Ułożyć na środku niego pierś, jedną pod drugą. Na to położyć pieczarki z cebulą i papryką. Przykryć startym żółtym serem.
Ciasto po bokach ponacinać w paski, zaplatać raz z jednej, raz z drugiej strony ( jak chałkę). Przeciąć na pół. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, ułożyć na blaszce. Piec w 180 st. przez ok. 35 minut.
Uwaga! Ciasto łatwo rumieni się od góry. Aby się nie spaliło, w połowie pieczenia można je przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj