Przy obecnych temperaturach na dworze organizm potrzebuje większej ilości ciepłych posiłków. W mojej kuchni królują więc teraz różnego rodzaju zupy, owsianki, czy po prostu rozgrzewające napoje (w tym moja ulubiona kawa, kakao i herbata z miodem i cytryną). Aby jednak nie popaść w monotonię, przygotowałam pyszne danie z soi, marchewki i papryki. Gulasz ten jest zdrowy (soja ma bardzo dużo białka), sycący i w dodatku przyjemnie rozgrzewa. W sam raz na obecną pogodę 🙂 Przepis znaleziony u Sylvvii, od siebie dodałam szczyptę imbiru, by nadać mu jeszcze bardziej zimowy charakter 😉
Składniki:
3/4 szkl. suchych nasion soi
pół cebuli
3 małe marchewki
1 papryka
1 puszka pomidorów
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
suszony majeranek
ostra papryka w proszku
sól i pieprz
Wieczorem dnia poprzedzającego gotowanie namoczyć soję, pozostawić w wodzie na całą noc. Rano odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować przez ok.1,5h. Ponownie odsączyć, zalać 1/2 szklanki wody i pomidorami z puszki. Dodać olej, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, przeciśnięty czosnek, zioła i przyprawy. Gotować pod przykryciem kolejne pół godziny. Pod koniec dodać musztardę. Przyprawić do smaku i wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, dobrze mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy