Bez kategorii

Babeczki owieczki

Kiedy napotkałam na zdjęcie tych babeczek na jednej z amerykańskich stron, przepadłam. Wiedziałam, że muszę je zrobić. Sukcesywnie sprawdzałam w sklepach dostępność mini marshmallows i jakoś wcale mnie nie dziwiło, że 99% sprzedawczyń w sklepie, dziwnie na mnie patrząc, odpowiadało, że nie mają takiego asortymentu. Ech, to polskie zaopatrzenie…
W końcu – znalazłam. Małe pianki, które idealnie nadawały się do moich wyśnionych babeczek. Z początku jednak przemówił do mnie racjonalizm, kiedy spojrzałam na ich cenę. 10 zł za 100 gramowe opakowanie. O matko, ale zdzierają. Chyba obędę się bez – pomyślałam w pierwszej chwili i wyszłam ze sklepu z pustymi rękami. Jednak drugiego dnia, postępując zdecydowanie mniej racjonalnie, wróciłam do tego sklepu i popełniając morderstwo dla mojego portfela, dokonałam zakupu.
Tak oto powstały najbardziej urocze babeczki, jakie miałam okazję własnoręcznie zrobić. A najlepsze jest to, że ich fenomen nie opiera się jedynie na wyglądzie. Nie zawodzą też swoim smakiem!

Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom
zdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt,
wielu pysznych potraw
i miłego czasu spędzonego w gronie najbliższych.
A owieczki dołączają się do moich życzeń 🙂

Składniki (na 12 sztuk):

– 100 g masła lub margaryny
– 130 g cukru
– 2 jajka
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 150 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 2-3 łyżki mleka (użyłam maślanki)

Wszystkie składniki powinny mieć tempereaturę pokojową.

Tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku dokładnie ubijając. Następnie dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia , wanilię i mleko (wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach). Gotowe ciasto nakładać do foremek muffinowych do ok. 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 st. c przez 25 minut. Ostudzić.


Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g miękkiego masła

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, używając mniejszej ilości mleka. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć w misce. Dodawać po łyżce zimnego budyniu, dokładnie miksując, by nie było grudek. 
Dekoracja:
mini pianki marshmallows
jajeczka czekoladowe
odrobina lukru

Babeczki smarować kremem budyniowym, układać na nim “futerko” z pianek marshmallows. Głowę owieczki zrobić z przepołowionego jajeczka czekoladowego, z lukru zrobić dwie kropki na oczy, z połówki mini pianki zrobić uszka i przylepić lukrem do jajeczka. Głowę umieścić na kremie tak, by stabilnie się trzymała 😉 Babeczki schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj