Zakopane. Krupówki, Wielka Krokiew, góralskie domki i Giewont na horyzoncie. Wczoraj pogoda dopisała, jak na Tatrzańskie warunki było naprawdę ciepło. Dzisiaj lekki deszcz, który i tak nie powstrzyma nas przed wędrówkami. Rześkie, świeże powietrze to coś, z czego podczas mojego pobytu w Kościelisku mam zamiar czerpać pełnymi garściami.
A śniadanie? Robione jeszcze przed wyjazdem w góry. Przepyszne.To moja wariacja na temat tej owsianki Magdy. Bardzo polecam!
Składniki:
40 g płatków owsianych
10 g mąki owsianej (bardzo drobno zmielonych płatków)
szczypta sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
100 g serka wiejskiego
100 g jogurtu naturalnego
1 białko
kilka truskawek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mąkę owsianą, płatki, sodę i proszek wymieszać.
Jogurt i serek zmiksować razem z miodem, dodać do suchych składników, wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z resztą masy owsianej.
Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej, ułożyć plasterki truskawek. Zapiekać przez 30 minut.
Brak komentarzy