Bardzo smaczne. Bardzo proste. Delikatne placuszki z kaszą jaglaną to wspaniała propozycja na śniadanie. Zamiast cukru posłodzone dżemem truskawkowym. Lubię takie śniadania 🙂
Składniki (ok. 8 małych placuszków):
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej zrobić to wieczór wcześniej)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka dżemu (dowolnego)*
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
*jeśli placuszki mają być słodsze, można dodać do ciasta dodatkowo 1 łyżeczkę miodu
Ugotowaną kaszę zblendować z dżemem, żółtkiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę, połączyć z resztą składników. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć niewielkie placuszki z dwóch stron, aż będą rumiane. Podawać z dżemem, miodem, masłem orzechowym – według uznania.
Brak komentarzy