Po długim i intensywnie spędzonym weekendzie zapowiada się… długi i intensywny tydzień.
Czy to dobrze? Jak dla mnie, idealnie. Nie mam miejsca na nudę, tego pragnęłam najbardziej. Całe szczęście, że wrzesień jest jeszcze wolny…
Te muffiny to zaprzeczenie poglądu, że pełnoziarniste, zdrowe wypieki z bardzo małym dodatkiem tłuszczu są niesmaczne. Upiekłam je jakiś czas temu, a do dziś pamiętam, że ich smak bardzo mnie zadowolił. Lubicie zdrową kuchnię? A może jesteście ciekawi, co z tego wyjdzie? Myślę, że warto wypróbować ten przepis. Choćby po to, by z czystym sumieniem móc zjeść więcej niż jedną muffinkę… 🙂
Źródło, z moimi zmianami
Składniki:
1 i 1/3 szkl. mąki pełnoziarnistej
3/4 szkl. płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szkl. musu jabłkowego, najlepiej domowego
1 łyżeczka oliwy
1/4 szkl. cukru brązowego
1 jajko
1 szkl. jagód
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą mus jabłkowy, oliwę, cukier brązowy, jajko, ekstrakt waniliowy i mleko. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Wsypać jagody i wmieszać je w ciasto. Nakładać masę do 3/4 wysokości foremek. Piec przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy