Bez kategorii

Biszkopt z jabłkami i masą budyniową

Uwielbiam przekopywać się przez stosy ręcznie spisanych przepisów, które zebrała moja mama. Zawsze wydają mi się interesujące. Głównie dlatego, że w przeciwieństwie do receptur znajdujących się w sieci i w książkach kucharskich, muszę użyć wyobraźni. Nie jestem pewna, jak ma wyglądać ostateczna potrawa, nie ma komentarzy, które polecają bądź nie polecają danego przepisu. Podejmuję więc poniekąd ryzyko, czasem wspierając się wspomnieniami z dzieciństwa. Tak jak z tym ciastem. Kiedy (dawno dawno temu…:D) moja mama wiodła prym w pieczeniu ciast, lubiła robić właśnie ten przekładany jabłkami biszkopt. Pamiętałam, że bardzo mi smakował. Postanowiłam zmienić trochę recepturę z wysłużonej kartki, dodając do masy budyniowej trochę masła orzechowego i zastępując wiórki kokosowe płatkami migdałowymi. Efekt? Jeszcze lepszy, niż zapamiętałam z dzieciństwa. Tradycja i nowoczesność w jednym cieście. Takie połączenia są niezwykle udane.

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru

Masa jabłkowa:
2 kg jabłek, najlepiej lekko kwaskowatych
1 i 1/2 opakowania galaretki cytrynowej, pomarańczowej lub agrestowej
1/2 szkl. cukru (lub więcej, to zależy od jabłek)

Masa budyniowa:
3 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe
5 łyżeczek cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150 g masła
4 łyżki masła orzechowego

Dodatkowo:
50 g płatków migdałowych

Przygotować ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier, aż piana będzie lśniąca i gładka. Dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, delkatnie wmieszać do ciasta. Całość wylać do prostokątnej formy o wym. 25x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w 170 stopniach. Całkowicie wystudzić, przekroić na dwa blaty.

W tym czasie przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć razem z cukrem, aż całkowicie się rozpadną. Galaretki rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody. Gdy zaczną tężeć, wlać je do jabłek i wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki.

Ugotować budyń. 2,5 szkl. mleka zagotować z cukrem i ekstraktem z wanilii, w pozostałej ilości mleka rozmieszać proszek budyniowy. Wlać do gotującego się mleka, mieszać, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia i całkowicie ostudzić. Miękkie masło zmiksować z masłem orzechowym. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i zmiksować na gładką masę.

Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni na rumiany kolor. Wystudzić.

Złożenie ciasta:
Jedną część biszkoptu posmarować masą jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta. Wyłożyć na to masę budyniową, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj