Jestem. W. Raju.
Wiedziałam, że sezamowa pasta podbije moje serce. W końcu smakuje jak chałwa. Od kiedy jestem w jej posiadaniu, uwielbiam dodawać ją do niemal do wszystkiego: wypróbowałam już tahini z owsianką, twarożkiem, koktajlem, a nawet dodałam odrobinę do sosu. Wszędzie sprawdziła się rewelacyjnie.
W końcu przyszedł czas na zrobienie domowego masła orzechowego. Od razu pomyślałam, że dodatek tahini będzie tutaj idealny. Nie przeliczyłam się.
Składniki:
200g orzechów ziemnych solonych
3 łyżeczki pasty sezamowej tahini (klik)
Orzechy zmielić w blenderze, dodać pastę sezamową i wymieszać. Blendować aż do uzyskania gładkiej konsystencji masła. Można pozostawić większe kawałki orzechów (wg uznania).
Jeżeli używacie orzechów niesolonych, należy je dosolić do smaku.
Masło przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy