Bez kategorii

Pełnoziarniste, zdrowe, marchewkowe. Babeczki!

– Od poniedziałku przechodzę na dietę.

Takie zdanie dość często usłyszeć można z ust kobiet (bo mężczyźni, nawet jeśli tak postanawiają, to raczej nie rozprawiają o tym na prawo i lewo). Co więcej, natknęłam się ostatnio na pewien amerykański artykuł. Podobno udowodniono, że poniedziałek jest dniem, od którego ludzie najczęściej rozpoczynają dietę. To dość zrozumiałe, biorąc pod uwagę fakt, iż zazwyczaj w weekendy jesteśmy bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju żywieniowe grzeszki… Ale dieta? W karnawale? 😉 Nie, to nie ma sensu. Lepiej zjeść coś zdrowszego. Zamiast sięgać po napakowane pustymi kaloriami, przetworzone ciastka, lepiej przyrządzić własnoręcznie zdrowe, pełnoziarniste, marchewkowe babeczki. I nie mieć wyrzutów sumienia, jeśli zje się taką małą porcję słodyczy.

Składniki na 12 babeczek:
Suche:
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Mokre:
1 jajko
4 łyżki miodu
6 łyżek oleju kokosowego*
1 banan, bardzo dojrzały
1 szkl. drobno startej marchewki
1/2 szkl. maślanki lub jogurtu naturalnego

W jednej misce połączyć suche składniki. W osobnym naczyniu rozgnieść banana, dodać do niego jajko, olej kokosowy, miód, marchewkę i maślankę. Wymieszać. Połączyć mokre składniki z suchymi, wymieszać łyżką (niezbyt dokładnie). Nakładać masę do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki, do 3/4 wysokości. Piec przez 25 minut w 170 stopniach. Ostudzić, udekorować kremem twarożkowym (wymieszać biały serek z 2 łyżkami miodu i szczyptą cynamonu, zblendować na gładką masę). Można posypać gorzkim kakaem lub orzechami. Smacznego!

*można zastąpić olejem słonecznikowym, jednak olej kokosowy nadaje babeczkom fantastycznego aromatu. Dostępny w sklepie biozdrowie24.pl, gdzie dowiemy się więcej o jego właściwościach:

Olej kokosowy uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów świata. Opinię swą zawdzięcza właściwościom bakteriobójczym (zawiera kwas laurynowy), korzystnie wpływa na wszelkiego rodzaju infekcje, poprawia wchłanianie innych składników odżywczych,wzmacnia organizm i dodaje energii. Jego dobroczynne właściwości wpływają pozytywnie na wygląd skóry i włosów, zarówno stosowany wewnętrznie jak i zewnętrznie. Jest to jedyny tłuszcz,który nie powoduje odkładania się tkanki tłuszczowej.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj