Nieczęsto piekę przekładane ciasta, bo przyznaję – zwykle stawiam na prostotę. Kiedy jednak najdzie mnie ochota, lub nadarza się wyjątkowa okazja, nie liczę czasu spędzonego w kuchni – po prostu działam! Dzień Ojca to właśnie takie święto, które od kilku lat uprzyjemniam ciastem, przygotowanym specjalnie dla taty. Przepis na tego przekładańca dostałam od koleżanki i nie mogłam się powstrzymać – od razu go upiekłam. Zaintrygowała mnie szczególnie masa, z którą nigdy wcześniej się nie spotkałam. Jaka jest całość? Bardzo lekka i delikatna. Biszkopt, ku mojemu zdziwieniu, wcale nie jest zapychający – wręcz przeciwnie! Kokosowa pierzynka dopełnia niezwykłej kompozycji. Wenus, rzymska bogini miłości, to dobra nazwa dla tego ciasta. Szczególnie dzisiaj, dla Taty. I dla każdej osoby, którą darzymy uczuciem.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek oleju
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 g twarogu półtłustego w kostce
- 400 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru
Ponadto:
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 kostki margaryny
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzącej wody. Wymieszać, odstawić do stężenia.
Przygotować biszkopt: jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodawać po łyżce oleju i wody, cały czas miksując. Ciasto wylać do prostokątnej formy (40 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Zimny przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę: twaróg zmiksować z cukrem (najlepiej byłoby przepuścić go przez maszynkę do mielenia, ale można też użyć blendera). Śmietanę ubić na sztywno. Połowę śmietany połączyć z serem, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Pozostałą kremówkę delikatnie wmieszać do masy, używając łopatki.
Jeden biszkoptowy blat posmarować połową dżemu brzoskwiniowego. Wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałym dżemem. W rondelku rozpuścić margarynę, wrzucić wiórki. Podprażyć na złoty kolor. Jeszcze ciepły kokos wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
Smacznego!
Brak komentarzy