Bez kategorii

Ciasto Wenus

Nieczęsto piekę przekładane ciasta, bo przyznaję – zwykle stawiam na prostotę. Kiedy jednak najdzie mnie ochota, lub nadarza się wyjątkowa okazja, nie liczę czasu spędzonego w kuchni – po prostu działam! Dzień Ojca to właśnie takie święto, które od kilku lat uprzyjemniam ciastem, przygotowanym specjalnie dla taty. Przepis na tego przekładańca dostałam od koleżanki i nie mogłam się powstrzymać – od razu go upiekłam. Zaintrygowała mnie szczególnie masa, z którą nigdy wcześniej się nie spotkałam. Jaka jest całość? Bardzo lekka i delikatna. Biszkopt, ku mojemu zdziwieniu, wcale nie jest zapychający – wręcz przeciwnie! Kokosowa pierzynka dopełnia niezwykłej kompozycji. Wenus, rzymska bogini miłości, to dobra nazwa dla tego ciasta. Szczególnie dzisiaj, dla Taty. I dla każdej osoby, którą darzymy uczuciem.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru

Ponadto:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzącej wody. Wymieszać, odstawić do stężenia.
Przygotować biszkopt: jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodawać po łyżce oleju i wody, cały czas miksując. Ciasto wylać do prostokątnej formy (40 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Zimny przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę: twaróg zmiksować z cukrem (najlepiej byłoby przepuścić go przez maszynkę do mielenia, ale można też użyć blendera). Śmietanę ubić na sztywno. Połowę śmietany połączyć z serem, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Pozostałą kremówkę delikatnie wmieszać do masy, używając łopatki.
Jeden biszkoptowy blat posmarować połową dżemu brzoskwiniowego. Wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałym dżemem. W rondelku rozpuścić margarynę, wrzucić wiórki. Podprażyć na złoty kolor. Jeszcze ciepły kokos wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj