Wyruszam w kilkudniową podróż. Smutną, najsmutniejszą. Chciałabym myśleć, że to wyjazd wakacyjny.. Chciałabym.. Teraz to już nie ma znaczenia.
Bez zbędnych słów zostawiam Was z przepisem na ciasto czekoladowe. Z truskawkami. I owsianą kruszonką. Bo płatki owsiane już zawsze będą mi się kojarzyć z dziadkiem.
Źródło: Domowe Wypieki
Składniki na dużą blachę:
Ciasto:
- 5 jajek
- 200g cukru
- 125ml oleju
- 125ml jogurtu naturalnego
- 350g mąki pszennej
- 30g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 800g świeżych truskawek, umytych i odszypułkowanych
Kruszonka:
- 150g masła lub margaryny
- 50g czekolady gorzkiej
- 180g mąki pszennej
- 20g kakao
- 100g cukru
- szczypta soli
- 100g płatków owsianych
Czekoladę razem z masłem umieścić w rondelku i roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Kolejno dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć truskawki. Truskawki obficie posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy