Bez kategorii

Czekoladowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Wyruszam w kilkudniową  podróż. Smutną, najsmutniejszą. Chciałabym myśleć, że to wyjazd wakacyjny.. Chciałabym.. Teraz to już nie ma znaczenia.
Bez zbędnych słów zostawiam Was z przepisem na ciasto czekoladowe. Z truskawkami. I owsianą kruszonką. Bo płatki owsiane już zawsze będą mi się kojarzyć z dziadkiem.

Źródło: Domowe Wypieki

Składniki na dużą blachę:
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 125ml oleju
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 350g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 800g świeżych truskawek, umytych i odszypułkowanych

Kruszonka:

  • 150g masła lub margaryny
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 180g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 100g płatków owsianych

Czekoladę razem z masłem umieścić w rondelku i roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Kolejno dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć truskawki. Truskawki obficie posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj