Ciastka

Pełnoziarniste biscotti z pestkami dyni

Upiekłam swoje pierwsze biscotti! Te podwójnie pieczone, włoskie ciasteczka są oryginalne w smaku i naprawdę warte wypróbowania. Występują w przeróżnych rodzajach, jednak zazwyczaj wypełnione są bakaliami, czekoladą lub suszonymi owocami. Ja spróbowałam wersji pełnoziarnistej, z pestkami dyni. Przyjemnie chrupiąca przekąska do jesiennej kawy lub herbaty 🙂

źródło: marygracetaylor.com

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki pestek dyni

Na suchej, rozgrzanej patelni podprażyć pestki dyni. Posolić delikatnie i przesypać z patelni na talerz.
W misce zmiksować ze sobą jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę (ok 3 minuty). Dodać ekstrakt waniliowy i miód, wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i pestki dyni. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać, aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Po tym czasie przenieść ciasto na papier do pieczenia i uformować z niego podłużny „bochenek”. Można też przełożyć je do keksówki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15-18 minut, aż lekko zbrązowieje. Wyjąć i ostudzić. Następnie ostrym nożem pokroić bochenek na kromki o grubości ok. 1 cm. Układać je na blasze i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Ostudzić przed podaniem.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj