Gofry/ Śniadanie

Orkiszowe gofry ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jeśli do tej pory gofry kojarzyły Wam się z wakacyjnym (wysokokalorycznym) deserem, wypełnionym bitą śmietaną, polewą i górą mało zdrowych dodatków, pora wypróbować przepis na zdrowe, wytrawne gofry! I to nie byle jakie – przedstawiam Wam orkiszowe gofry ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Niewiarygodnie smaczne! Wyglądają trochę jak tosty lub panini, z powodzeniem zastąpią więc zwykłe kanapki. Pora odkurzyć gofrownicę i przetestować nowy przepis 🙂

  Składniki na 10 serduszek (jak na zdjęciu):

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sezamu lub czarnuszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 garści młodego szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 suszone pomidory

Szpinak umyć, poddusić na patelni z masłem. Doprawić szczyptą soli i gałką muszkatołową. Na patelnię dodać posiekane suszone pomidory i wymieszać ze szpinakiem.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Żółtko zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać mąkę, sezam lub czarnuszkę i zmiksować. Do ciasta wmieszać szpinak i suszone pomidory. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Delikatnie posmarować olejem (używam w tym celu pędzelka). Wylać porcję ciasta i piec przez około 5-6 minut (lub w zależności od wskazań gofrownicy), aż gofry będą rumiane i chrupiące.

Podawać z ulubionymi dodatkami, np. twarożkiem, hummusem czy innym smarowidłem. Znakomicie smakują też solo 🙂

Smacznego!

Mąkę orkiszową oraz pozostałe składniki potrzebne do wykonania tego przepisu znajdziecie w sklepie Naturalnie Zdrowe. Przetestowałam i ręczę za jakość 🙂 Niebawem na blogu konkurs, którego nagrody sponsoruje właśnie ten sklep, bądźcie czujni!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj