Jeśli do tej pory gofry kojarzyły Wam się z wakacyjnym (wysokokalorycznym) deserem, wypełnionym bitą śmietaną, polewą i górą mało zdrowych dodatków, pora wypróbować przepis na zdrowe, wytrawne gofry! I to nie byle jakie – przedstawiam Wam orkiszowe gofry ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Niewiarygodnie smaczne! Wyglądają trochę jak tosty lub panini, z powodzeniem zastąpią więc zwykłe kanapki. Pora odkurzyć gofrownicę i przetestować nowy przepis 🙂
Składniki na 10 serduszek (jak na zdjęciu):
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sezamu lub czarnuszki
- 1 łyżeczka masła
- 2 garści młodego szpinaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 suszone pomidory
Szpinak umyć, poddusić na patelni z masłem. Doprawić szczyptą soli i gałką muszkatołową. Na patelnię dodać posiekane suszone pomidory i wymieszać ze szpinakiem.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Żółtko zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać mąkę, sezam lub czarnuszkę i zmiksować. Do ciasta wmieszać szpinak i suszone pomidory. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Delikatnie posmarować olejem (używam w tym celu pędzelka). Wylać porcję ciasta i piec przez około 5-6 minut (lub w zależności od wskazań gofrownicy), aż gofry będą rumiane i chrupiące.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. twarożkiem, hummusem czy innym smarowidłem. Znakomicie smakują też solo 🙂
Smacznego!
Brak komentarzy