Masz ochotę na tradycyjne ciasto ucierane, ale nie używasz (lub ograniczasz) mąki pszennnej? Myślisz, że bez niej wypieki nie będą już tak puszyste, nie urosną, zupełnie zmienią smak? Dzisiejszym przepisem pragnę udowodnić, że mąka pszenna nie jest niezastąpiona, nawet w tradycyjnych ciastach 🙂 Przedstawiam Wam przepis na ucierane ciasto orkiszowe z truskawkami i kruszonką! Urosło jak na drożdżach, jest puszyste i lekkie. Z wierzchu posypane kruszonką, którą wzbogaciłam o kokosowo-pistacjowe smaki. Rodzice (którzy są raczej tradycjonalistami) nawet nie zorientowali się, jakiej mąki użyłam. Bardzo polecam!
Lekko zmodyfikowałam przepis znaleziony u Bea w kuchni
Ciasto:
250 g mąki orkiszowej (u mnie jasna, typ 700)
4 jajka
100 ml oleju
80 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 250 g truskawek
50 g masła (zimnego)
Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki, jeśli są duże przekroić na pół.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka bardzo dobrze utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 5 minut), następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej. Po dokładnym wymieszaniu dodawać na przemian mąkę i jogurt (ok. 1/3 mąki– wymieszać – 1 łyżka jogurtu – wymieszać – 2-3 łyżki mąki, itd.), stale miksując, jednak nie za długo. Gdy ciasto jest już starannie wymieszane, przełożyć je do wyłożonej papierem foremki, ułożyć owoce, wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 50-55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
2 komentarze
Martyna
1 kwietnia 2023 at 19:29zrobilam jak z przepisu i co , wyszedł mi 1 raz w życiu zakalec…
Planeta Smaku
2 kwietnia 2023 at 14:00Przykro mi. Czy wszystkie składniki na pewno były w temperaturze pokojowej? Przy ciastach ucieranych to najczęstsza przyczyna zakalca.