Nie jest tajemnicą, że zamiast mięsa wolę warzywa – widać to zresztą po publikowanych przeze mnie przepisach. I chociaż niewiele w tym zakresie się u mnie zmieniło, doszła do tego jedna istotna kwestia – zamieszkanie pod jednym dachem z największym miłośnikiem grilla, jakiego kiedykolwiek poznałam.
Cóż mogę powiedzieć – podpatrując jego dozgonną miłość do wszelkich dań z rusztu, musiałam zaktualizować swoją wiedzę na temat przygotowywania niektórych potraw. Zwłaszcza takich z dużą zawartością wołowiny 😉
Steki albo się lubi, albo nie. Po prostu. Nawet ja, zdeklarowana miłośniczka warzyw, uważam jednak, że warto poznać wskazówki, jak takie mięso przygotować.
Przyrządzenie idealnego steku teoretycznie powinno być proste. Tymczasem jest to jedna z trudniejszych umiejętności, jakie powinien posiąść każdy kucharz. Oto kilka porad, jak zrobić najlepszy stek z grilla.
Steki – jak je przygotować?
Steki mogą być przygotowywane zarówno na patelni, jak i na grillu. Jeżeli decydujemy się na zastosowanie rusztu grillowego, powinniśmy przestrzegać kilku zasad, aby danie wyszło idealne.
Po pierwsze musimy wybrać odpowiednie mięso. Tradycyjnie stek to mięso wołowe, które bywa dość wymagające dla nie wprawionych kucharzy. Aby je właściwie przyrządzić, powinniśmy przede wszystkim zadbać o to, by kupić najwyższej jakości mięso od zaufanego sprzedawcy. Najlepiej, aby wołowina na steki była sezonowana.
Steki powinny mieć nie więcej niż 4 cm grubości. Ważne, by wyjąć je z lodówki minimum 2 godziny przed grillowaniem, aby ułatwić przepływ temperaturze podczas obróbki cieplnej.
No dobrze – mięso już mamy, teraz jak go przyprawić? Kluczowe w przypadku dobrej jakości wołowiny jest unikanie używania zbyt dużej ilości przypraw, które mogą „zepsuć” smak mięsa. Tak naprawdę, jeśli rzeczywiście mamy do czynienia z wysokiej klasy kawałkiem wołowiny, wystarczy lekko posmarować je oliwą oraz przyprószyć solą (byle nie za wcześnie, wystarczy to zrobić krótko przed położeniem mięsa na grillu).
Steki – jak je grillować?
Steki powinniśmy kłaść na mocno rozgrzany ruszt. Do ich przyrządzania zaleca się stosowanie metody grillowania bezpośredniego, a więc w przypadku grilla węglowego powinniśmy rozprowadzić gorące węgle po równo po całym ruszcie, a steki ułożyć tuż nad rusztem. Zaś w przypadku, gdy nasze urządzenie jest gazowe, musimy zamknąć grill, następnie rozgrzać go, używając wszystkich palników, które uprzednio ustawiliśmy na odpowiednią temperaturę. Stek grillujemy nad palnikami.
Przyjęło się, że stek krwisty wymaga około 10 minut grillowania, stek średnio wysmażony łącznie 15-18 minut, zaś dobrze wysmażony około 20. Niektórzy lubią mięso na tyle krwiste, że przyrządzają je w czasie krótszym niż 10 minut, inni uwielbiają steki bardzo wysmażone. W przypadku tych ostatnich należy jednak uważać, ponieważ im dłuższy czas grillowania czy smażenia steku wołowego, tym większa szansa, że będzie on twardy i suchy.
Stek średnio wysmażony (medium) powinniśmy grillować w temperaturze 56-58 stopni C. Dobrze wysmażony stek potrzebuje temperatury około 71 stopni C, zaś krwisty 49-51 stopni C. Ustalenie tego, czy temperatura mięsa w środku jest odpowiednia, to trudna sztuka. Tak naprawdę niezbędny w tym celu jest termometr, który możemy wbić w mięso. W ofercie firmy Weber znajdziemy termometr służący do błyskawicznego pomiaru temperatury w wersji tradycyjnej. Firma poszła jednak o krok do przodu, tworząc innowacyjny termometr Weber Connect, który pozwala nam kontrolować wysokość temperatury mięsa za pomocą… aplikacji mobilnej. To urządzenie wielofunkcyjne posiada specjalne sondy, które możemy wbić w mięso. Są one połączone z zainstalowaną na naszym smartfonie aplikacją, dzięki której możemy sterować temperaturą obróbki steków i nie tylko – urządzenie sprawdzi się również podczas pieczenia np. kurczaka, pieczeni czy innych rodzajów mięs.
Na stronie weber.com można zapisać się do newslettera i dzięki temu poznać więcej ciekawych przepisów na dania, które można przygotować na grillu. Korzystajmy więc z pogody i grillujmy! W końcu grillowanie to narodowy sport Polaków 😉
*wpis powstał we współpracy z firmą Weber
Brak komentarzy