Domowe mleko roślinne kusiło mnie już od dawna, jednak nie miałam wystarczająco dużo samozaparcia, by go zrobić. Gdy jednak zobaczyłam w kuchni wielką pakę migdałów, decyzję o tym, jak je wykorzystam podjęłam w mgnieniu oka!
Mleko migdałowe to wspaniała alternatywa dla osób, którzy nie tolerują mleka krowiego, dla wegan i wszystkich tych, którzy z jakiegoś powodu muszą wykluczyć nabiał ze swojej diety. To nic innego, jak zmiksowane z wodą migdały. W smaku jest bardzo delikatne, jednak przypominające w smaku klasyczne mleko. Idealnie sprawdza się w roli dodatku do kawy, płatków owsianych czy musli. Bardzo dobrze wypada we wszelkiego rodzaju koktajlach i deserach. I wcale nie jest trudne do zrobienia! Przekonajcie się sami 🙂
Składniki na ok.1 litr mleka:
- 1 szklanka migdałów
- 4 szklanki wody
- szczypta soli
Migdały wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Brak komentarzy