Koktajle

Mleko migdałowe krok po kroku

Domowe mleko roślinne kusiło mnie już od dawna, jednak nie miałam wystarczająco dużo samozaparcia, by go zrobić. Gdy jednak zobaczyłam w kuchni wielką pakę migdałów, decyzję o tym, jak je wykorzystam podjęłam w mgnieniu oka!

Mleko migdałowe to wspaniała alternatywa dla osób, którzy nie tolerują mleka krowiego, dla wegan i wszystkich tych, którzy z jakiegoś powodu muszą wykluczyć nabiał ze swojej diety. To nic innego, jak zmiksowane z wodą migdały. W smaku jest bardzo delikatne, jednak przypominające w smaku klasyczne mleko. Idealnie sprawdza się w roli dodatku do kawy, płatków owsianych czy musli. Bardzo dobrze wypada we wszelkiego rodzaju koktajlach i deserach. I wcale nie jest trudne do zrobienia! Przekonajcie się sami 🙂

Składniki na ok.1 litr mleka:

  • 1 szklanka migdałów
  • 4 szklanki wody
  • szczypta soli

Migdały wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Rano odlewamy wodę, w której moczyły się migdały i płuczemy je na sicie. Umieszczamy migdały w wysokim naczyniu, zalewamy 1 szklanką letniej wody i blendujemy.
Następnie przelewamy uzyskany płyn na durszlak wyłożony gazą lub ściereczką, mocno zawijamy i odciskamy cały płyn.

Pozostały w ściereczce miąższ migdałów ponownie wkładamy do naczynia, zalewamy kolejną szklanką wody, miksujemy i znowu odciskamy. Cały proces powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Gotowe mleko przelewamy do dzbanka lub szklanki. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj