Soczewica i marchewka komponują się ze sobą idealnie, o czym przekonałam się już wielokrotnie (np. w pasztecie, czy pierogach). Przyjemnie słodkie, słoneczne barwy sprawdziły się także w roli zupy-kremu. Uwielbiam takie rozgrzewające zupy! Wystarczy 25 minut i będziecie mogli rozkoszować się tym pysznym smakiem. Zakochacie się, możecie mi wierzyć na słowo 🙂
Składniki (ok. 4 porcje):
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 marchewki
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- sól i pieprz – do smaku
- grzanki, sezam lub orzechy do podania
Cebulę posiekać. W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w plasterki, obraną marchew. Podsmażać przez kilka minut, mieszając. Wsypać soczewicę i wlać bulion. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, przykryć garnek i postawić do małym ogniu. Gotować przez około 20 minut, aż warzywa będą całkowicie
miękkie. Zdjąć zupę z ognia zmiksować blenderem na gładki krem, Doprawić do smaku. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy