Obiad/ Zupy

Zupa krem z soczewicy i marchewki

Soczewica i marchewka komponują się ze sobą idealnie, o czym przekonałam się już wielokrotnie (np. w pasztecie, czy pierogach). Przyjemnie słodkie, słoneczne barwy sprawdziły się także w roli zupy-kremu. Uwielbiam takie rozgrzewające zupy! Wystarczy 25 minut i będziecie mogli rozkoszować się tym pysznym smakiem. Zakochacie się, możecie mi wierzyć na słowo 🙂

Składniki (ok. 4 porcje):
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz – do smaku
  • grzanki, sezam lub orzechy do podania
Cebulę posiekać. W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w plasterki, obraną marchew. Podsmażać przez kilka minut, mieszając. Wsypać soczewicę i wlać bulion. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, przykryć garnek i postawić do małym ogniu. Gotować przez około 20 minut, aż warzywa będą całkowicie 
miękkie. Zdjąć zupę z ognia  zmiksować blenderem na gładki krem, Doprawić do smaku. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj