Korzystam z kończącego się już sezonu na dynię tak intensywnie, jak tylko mogę. W kuchni goszczą więc u mnie na co dzień zupy z dyni, placuszki, pieczona dynia czy.. chlebek dyniowy. Z dodatkiem bananów i całym mnóstwem zdrowych składników. Taki chlebek będzie wspaniale smakował solo lub z dodatkiem masła orzechowego lub dżemu. Nie jest bardzo słodki – jeśli jesteście amatorami czegoś naprawdę słodkiego, możecie zwiększyć nieco ilość ksylitolu lub dodać do ciasta nieco miodu. Zróbcie ten chlebek, póki dynie są dostępne na straganach!
Inspiracja: Lawendowy Dom
Składniki:
- 150 g puree z dyni*
- 250 g bananów, bardzo dojrzałych (ok. 1,5 szt.)
- 75 g mąki żytniej
- 75 g mąki gryczanej
- 50 g mąki jaglanej
- 100 g płatków owsianych
- 50 g ksylitolu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej
- 100 ml oleju
- 50 ml mleka (u mnie sojowe)
- 2 jajka
- garść orzechów, posiekana gorzka czekolada lub ulubione bakalie
*Dynię (najlepiej hokkaido) pokroić w plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i upiec do miękkości. Zostawić do ostygnięcia, zmiksować i odmierzyć potrzebną ilość.
Podłużną formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
W misce połączyć wszystkie rodzaje mąki, płatki owsiane, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.
Banany zmiksować razem z dynią na gładką masę. Dodać do niej olej, mleko i jajka, wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki. Wymieszać metalową łyżką tak, by składniki się połączyły, ale ciasto zostało lekko grudkowate. Dodać posiekane orzechy, czekoladę lub bakalie, wymieszać.
Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Gosia
17 marca 2019 at 07:56Upiekłam,wczoraj i chodz było już pózno to musiałam spróbować lekko ciepłe. Jest super do kawki jak znalazł 🙂 A mus z dyni jesienią szykuje go tyle by mi starczyło na całą zimę, mrożę lub wekuję. Dzięki za przepis 🙂 Dziś na śniadanie owsianka pieczona ,jeszcze nigdy takiej nie jadłam, chodz owsianki uwielbiam, Pozdrawiam serdecznie 🙂
Planeta Smaku
17 marca 2019 at 08:23Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów 🙂 Dziękuję za komentarz! Pozdrawiam 🙂
Asia
9 listopada 2019 at 17:35Czy mąkę żytnią można zastąpić inną bezglutenową?
Planeta Smaku
11 listopada 2019 at 13:05Tak, można użyć np. mąki ryżowej.
Pozdrawiam!