Kto z nas nie lubi burgerów? Od czasu do czasu nachodzi mnie niezwykła chęć na taki rodzaj obiadu. Czasem skuszę się na tradycyjnego, zrobionego z dobrej jakości wołowiny burgera, a czasem (chyba częściej), przyrządzam wegetariańską wersję. Dziś zapraszam na burgery jaglane z botwinką. Świetne na sezonowy, lekki obiad!
Burgery jaglane z botwinką
Składniki na 8 szt.:
- ½ szklanki kaszy jaglanej (suchy produkt)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 cebula
- 1 pęczek botwinki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ łyżeczki soli, do smaku: pieprz, papryka słodka i szczypta chilli
Kaszę umieścić w rondlu, postawić na niewielkim ogniu i podprażyć przez chwilę. Następnie zalać wrzątkiem, przepłukać i odlać wodę. Zalać nową, gorącą wodą, tak, by sięgała ok. 2 cm ponad poziom kaszy. Dodać szczyptę soli, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. W razie potrzeby dolać nieco wody podczas gotowania. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Botwinkę dobrze opłukać i osuszyć. Osobno pokroić liście, a osobno łodyżki z buraczkami. Cebulę pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę i chwilę podsmażać, po czym dodać do niej buraczki i łodyżki botwiny. Smażyć przez kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście botwinki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i chilli.
W dużej misce wymieszać ze sobą kaszę i podsmażone warzywa. Dodać masło orzechowe lub tahini oraz siemię lniane. Całość bardzo dokładnie wymieszać rękami, aż masa stanie się lekko klejąca.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić niewielką ilością oleju. Formować niewielkie kotlety, lekko spłaszczać i układać na blaszce. Piec przez około 30-35 minut w temp. 180 stopni. W połowie pieczenia delikatnie obrócić kotlety na drugą stronę.
Podawać z jogurtem naturalnym lub innym, ulubionym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy